Analiza bojišnica

Prijeti li nam svjetski rat?

rat u ukrajini
Reuters/PIXSELL
19.02.2024.
u 07:18

Na našem području četiri zemlje se pomno prate. Najozbiljnijom se smatra situacija na Kosovu, uz konstantne potrese u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji

U fokusu svjetske javnosti dva su ključna ratna žarišta - Ukrajina i Bliski istok. To, međutim, ni izdaleka nisu jedine aktivne bojišnice. Doznajte koliko je realna bojazan od novog globalnog sukoba.

Analizu bojišnica u svijetu u središnjem Dnevniku HTV-a dala je novinarka Zrinka Grancarić.

O pitanju koliko je realna bojazan od novog globalnog sukoba rekla je kako je to pitanje koje se otvara svaki puta kada neka svjetska moćnica zvečka oružjem, pogotovo nuklearnim.

Hoće li Rusija napasti još nekog scenarij je od kojeg strahuje cijeli Zapad već dvije godine. Što ako se u sukobe na Bliskom istoku Iran uključi i službeno, a ne samo kroz neslužbene potpore šijitskim milicijama? Eksplozija nemjerljivih razmjera. Je li pitanje trenutka kad će Kina vojne vježbe pretvoriti u pravi napad na Tajvan? Čin koji bi zaustavio svjetske lance opskrbe s posljedicama gorim nego u pandemiji.

Čini se da situacija nikad nije bila osjetljivija. Prema međunarodnoj neprofitnoj organizaciji Crisis Watch, brojna su područja svijeta nestabilna, s manjim ili većim žarištima, unutarnjim ili vanjskim.

Na našem području četiri zemlje se pomno prate. Najozbiljnijom se smatra situacija na Kosovu, uz konstantne potrese u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Čak je i američki predsjednik Joe Biden nedavno upozorio da bi eventualni poraz Ukrajine doveo do krize na Balkanu, rekla je Grancarić.

Ni nakon gotovo dvije godine kraj ratu u Ukrajini se ne nazire. Na bojišnici je strateški status quo, Volodimir Zelenski smijenio je popularnog zapovjednika Valerija Žaluznog, Rusija je regrutirala 15.000 Nepalaca, Europska unija uspjela je natjerati Viktora Orbana da digne ruku za 50 milijardi eura pomoći, ali ona ključna, američka, još je na čekanju. Smrt Alekseja Navaljnog prenerazila je svijet.

Broj žrtava u Gazi nesmiljeno raste, iseljena je većina stanovništva, mnogi čekaju u kampovima pokraj granice, glad prijeti. Izrael i dalje udara prema svom zacrtanom cilju, uništenju Hamasa. Ne jenjavaju ni tenzije između Izraela i Hezbolaha, kao ni napadi hutista na trgovačke brodove u Crvenom moru, a razmjena projektila između Irana i Pakistana donijela je dodatnu brigu.

Područje brojnih regionalnih konflikata s dugom poviješću stalna je opasnost za svjetski mir.

Nisu na naslovnicama, no žrtve odnose brojni brutalni svjetski sukobi, od kojih neki traju i desetke godina. Vojni udar u Mjanmaru, građanski ratovi u Jemenu, Somaliji, Sudanu, Maliju, krhki mir u Etiopiji, opasno stanje u Libiji, teroristički napadi u Nigeriji, strahovlada u Demokratskoj Republici Kongo, sukob Venezuele i Gvajane oko prirodnih bogatstava. Milijuni ubijenih, raseljenih, gladnih, bez osnovnih uvjeta za život.

Uvodno pitanje, prijeti li nam svjetski rat, svakako visi nad čovječanstvom. Možemo se samo nadati da će ostati na razini zveckanja oružjem i zauzimanja geostrateških pozicija za prevlast i moć, rekla je Grancarić.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?