Pokopane žrtve u Jablanici, uslijedila nova faza postupka

Prikupljeno deset kutija dokumentacije o kamenolomu, obdukcije usmjerile istragu

18.10.2024.
u 13:35

Najmanje deset kutija materijala izuzela je policija od kompanije Sani koja stoji iza kamenoloma koji se dovodi u vezu s tragedijom koja je pogodila naselje Donju Jablanicu, a nova faza istrage počela je nakon što je pronađena i posljednja žrtva koja je pokopana prije tri dana u gradiću na sjeveru Hercegovine. Po nalogu Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije pripadnici kriminalističke policije prikupili su dokumentaciju vezanu uz osnivanje i rad ove kompanije, što uključuje i poslovne knjige..., doznaje Večernji list. No, nije to jedino na što su fokusirani iz županijskog Tužiteljstva i policije jer bilo je i drugih čimbenika koji su, očito, utjecali na ovakav tragičan rasplet. Važan dio istrage su i nalazi obdukcije tijela žrtava koje su nastradale u Donjoj Jablanici. Prema navodima iz istrage, neće biti posve jednostavno dokazati bez ikakve zadrške da su upravo stijene, mulj i pijesak s mjesta kamenoloma odgovorni za stradanje 18 osoba u tome selu. Najprije, najmanje žrtava je stradalo od udarca teških predmeta, stijenja, a većina se doslovno ugušila pod naletom pijeska i mulja. Trudnica iz sela Zlate preminula je nakon što ju je drvo udarilo i usmrtilo. No, to nije slučaj u Donjoj Jablanici.

Mehaničke ozljede

Tvrdi to i forenzičar iz Trebinja Dražen Damjanuk, koji je sa svojim kolegom Borisom Pejićem iz Foče obavio obdukcije žrtava katastrofalnih poplava u Donjoj Jablanici i Buturović Polju kod Konjica. Damjanuk je izvršio 11 obdukcija, a Pejić devet. Nakon temeljitih pregleda Damjanuk je istaknuo da ni kod jedne žrtve nije utvrđeno klasično utapanje. - Ni kod jedne žrtve nije bilo klasičnog utapanja. Očekivali smo to kao uzrok smrti, ali se pokazalo da je smrt nastupila uslijed gušenja muljem i zemljom - rekao je Damjanuk. Objašnjava kako nitko nije preminuo zbog utapanja u jezeru ili rijeci, već zbog blata koje je dolazilo s poplavom. Također je spomenuo da su kod nekoliko tijela zabilježene mehaničke ozljede izazvane obrušavanjem zidova i stijena. No, ni jedna, prema njihovim preliminarnim rezultatima istrage, nije izazvala smrt. Čak i unatoč tome što su izveli na stotine obdukcija te se Damjanuka smatra jednim od najboljih u svome poslu, posljednje iz Jablanice bile su posebno emotivne za Damjanuka i Pejića. - Užasno je potresno, stradale su kompletne obitelji. Radio sam obdukciju bračnog para koji je pronađen zagrljen, a kolega Pejić nad trudnicom koja je bila u visokom stupnju trudnoće - ispričao je Damjanuk, naglašavajući težinu situacije. U pitanju su Adela i Vedad Tufek, majka i otac osmogodišnjeg dječaka Edija, koji je bio jedan od preživjelih te se još uvijek nalazi na liječenju u Mostaru. Nalazi dr. Damjanuka i Pejića bit će od velike pomoći istražiteljima, no kako bi na koncu tužitelji sastavili optužnicu, neće biti jednostavno u cijelosti je braniti i dokazati izravnu vezu kamenoloma sa svakom pojedinačnom smrću. Pokazala je to i satelitska snimka Službe za upravljanje hitnim slučajevima Copernicus Europske unije koja je ukazala na smjer bujice, ali i mulja i kamenja koji su se sručili na više naselja u Donjoj Jablanici i Konjicu. Naime, ta snimka pokazuje da se još iznad kamenoloma stvaraju najmanje dva smjera bujice koja se onda ujedinjuju na području kamenoloma te se nastavljaju širiti dalje prema selu Donjoj Jablanici. Javnost u BiH, napose u Jablanici, traži kaznenu odgovornost i podizanje optužnice zbog kataklizme koja je pogodila ovaj gradić. Doktor bioloških znanosti u oblasti ekologije Armin Macanović istaknuo je kako je kamenolom pridonio velikoj tragediji, no svejedno ga nije nazvao glavnim uzrokom. - To je trebalo biti pohranjeno na pravilan način. Bile su velike poplave, ali nesreća je uvećana tim kamenolom - rekao je Macanović.

Težak teret

Budući da je prst već usmjeren prema kamenolomu, u jednaku iskušenju bit će i obrana kompanije Sani koja je upravljala ilegalnim kamenolomom iznad Donje Jablanice. Na čelu ove kompanije je izvjesni Dženan Honđo, kojeg se povezivalo s više osoba iz jablaničkog i sarajevskog poslovnog miljea, ali i kriminala. No, protiv njega nema javno dostupnih dokumenata o povezanosti s kriminalnim miljeom, osim tek jedne fotografije kojom je preplavljen internet. Njegova je kompanija pokušavala 20-ak godina legalno vaditi granit, no nikada nije dobila koncesiju od vlasti Hercegovačko-neretvanske županije. Ranije su iz resornog Ministarstva gospodarstva priopćili kako su, izlazeći po zaprimljenim prijavama, županijski inspektori u više navrata, počevši od 2009. godine, obavili inspekcijske nadzore nad otvorenim kamenolomom, pritom izdavši niz naloga za provođenje naloženih mjera. Među ostalim, 2009. godine prijepornom je kamenolomu zabranjeno izvođenje radova, da bi te iste godine bilo obavljeno i pečaćenje objekta sa svim zatečenim sredstvima gradilišta. Dvije godine poslije županijski inspektori izdali su i prekršajni nalog za Sani d. o. o. Jablanica te izrekli kaznu od 5000 maraka, dok je odgovornoj osobi uručen prekršajni nalog u iznosu od 500 maraka. Osim u Donjoj Jablanici, nadležna tijela za smrti u poplavama ne provode kaznene istrage diljem BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije