ZDRAVSTVO

Proglašen prekid epidemije ospica u srednjoj Bosni

ospice
import
26.07.2014.
u 08:34

Očekuje se širenje virusa na područja gdje još nije zabilježen

Već duže vrijeme Federacija BiH i njezin zdravstveni sustav muku muče s epidemijom morbila, odnosno, malih boginja, ili ospica. Dr. Jelena Ravlija, glavna federalna epidemiologinja, nam je rekla kako je konačno, nakon dugo vremena, proglašen kraj epidemije ospica na području Srednjobosanske županije. Na ovom dijelu Federacije konačno je registriran pad broja oboljelih, a očekuje se kako će se ovaj trend nastaviti i u nekoliko idućih tjedana.

Problem u Tuzli

- Dok s jedne strane imamo pad broja oboljelih u srednjoj Bosni, primjetan je rast broja oboljelih na prostoru Tuzlanske županije. Sasvim je sigurno kako je bolest prisutna u Federaciji i očekujemo da će se nastaviti širiti na područjima gdje još nije zabilježena u obliku epidemije - rekla je Ravlija za “Večernji list”. Prije više od godinu dana epidemija ospica je prvo eskalirala na području SBŽ-a, da bi se nekoliko mjeseci kasnije raširila na prostor Sarajvske županije, a sada i na područje Tuzlanske županije. - Jedini razlog zašto nam se ovo događa jest činjenica da se građani nisu pridržavali rasporeda cijepljenja. Još jednom pozivam sve građane da se pridržavaju rasporeda cijepljenja, da ne zaborave djecu redovito cijepiti jer samo na taj način možemo izbjeći ovakve situacije kakve sada imamo. Upravo zbog nepridržavanja rasporeda cijepljenja, mi očekujemo da ćemo imati probleme s epidemijom ospica i u ostatku Federacije na način kako je to bilo u srednjoj Bosni - zaključila je dr. Ravlija.

Lako se širi

Ospice su virusno, veoma zarazno oboljenje, koje uglavnom pogađa djecu. Bolest se klinički manifestira općom slabošću, malaksalošću, groznicom, upalnim promjenama na vežnjači, sluzokoži disajnih organa i pojavom ospica koja se postepeno širi po koži od lica i vrata, prema trupu i udovima. Inkubacija kod ospica je 10-11 dana, a u posljednjoj trećini inkubacijskog razdoblja bolesnik je infektivan. Klinička slika bolesti protječe kroz tri stadija, a u nekim slučajevima može se okončati i komplikacijama kao što su zapaljenje pluća i mozga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije