Odbačen zahtjev

Propao još jedan pokušaj oporbe za blokadom procesa u Federaciji

04.07.2024.
u 15:55

Ustavni sud FBiH odbacio zahtjeve skupine oporbenih zastupnika, tražili su ispitivanje ustavnosti sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Još je jedan pokušaj oporbe da blokira procese u Federaciji BiH propao. Ustavni sud Federacije BiH je rješenjem donesenim ovih dana odbacio zahtjev 40 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH na čelu sa SDA i DF-om, koji su tražili preispitivanje ustavnosti svih odluka donesenih na sjednicama ovog doma početkom godine, a kojima je, po ovlasti tadašnje predsjedateljice Zastupničkog doma u ostavci Mirjane Marinković-Lepić (Naša stranka), predsjedao dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković (HDZ BiH), piše Večernji list BiH.

Što je tražila oporba

Oporba je pokušala osporiti sve odluke donesene na sjednici od 24. siječnja, na kojoj je, uz ostalo, donesen i proračun Federacije BiH za ovu godinu te u nastavku iste sjednice, koji je održan 31. siječnja, usvojene izmjene i dopune poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Tako je deblokiran proces popune radnih tijela, među ostalim, i Povjerenstva za izbor i imenovanja koje su mjesecima nedolascima na sjednice radnih tijela blokirali upravo zastupnici oporbe.

U zahtjevu koji je Ustavnom sudu FBiH uputilo 40 oporbenih zastupnika tvrdilo se da se prilikom davanja ovlasti za vođenje sjednica Boškoviću predsjedateljica Marinković-Lepić nije konzultirala s dopredsjedateljicom Edinom Gabelom (Stranka za BiH). Tvrdili su i da je zbog činjenice da je i sama bila na sjednici, njome mogla predsjedati, unatoč tome što je krajem rujna prošle godine podnijela ostavku iz zdravstvenih razloga. Sama Marinković-Lepić objasnila je kako je prilikom davanja ovlasti za vođenje i sazivanje sjednice Boškoviću više puta telefonom zvala i dopredsjedateljicu Gabelu, ali joj se nije javila. Prije Boškovića Gabela je, po njezinoj ovlasti, više puta vodila sjednice, ali oporbi to nije zasmetalo. Od zahtjeva za poništavanje svih odluka donesenih na sjednici kojom je predsjedao Bošković na kojoj je, uz ostalo, donesen i proračun Federacije BiH, oporbeni zastupnici nisu odustajali iako su itekako bili svjesni posljedica osporavanja donesenih odluka inzistirajući da se one stave izvan snage.

Odbili razmatranje

Nakon razmatranja podnesenog zahtjeva Ustavni sud Federacije BiH utvrdio je kako nije bilo povrede prava zastupnika ni kršenja poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, pa ni u dijelu koji se odnosi na sazivanje i vođenje sjednica. Iz transkripta sjednica također je vidljivo da je dobar dio potpisnika zahtjeva i sam sudjelovao u radu sjednice i donošenju odluka koje je naknadno pokušao osporiti. U zahtjevu koji je podnesen 29. siječnja podnositelji su pokušali osporiti i donošenje izmjena i dopuna poslovnika Zastupničkog doma.

Budući da je zahtjev podnesen prije nego što je ova točka razmatrana, a razmatrana je u nastavku sjednice održanom 31. siječnja, Ustavni sud Federacije BiH odbio je razmatrati dio zahtjeva koji se odnosi na osporavanje donesenih izmjena poslovnika.

Analizom događaja na političkoj sceni jasno je i zbog čega se oporbi toliko žurilo osporiti sve odluke donesene na sjednicama Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH početkom godine. Čak i po cijenu poništenja proračuna FBiH i financijskog kolapsa koji bi uslijedio, namjera im je bila zaustaviti imenovanja u Federacije BiH, za početak suca Ustavnog suda BiH, a potom i sva druga imenovanja koja su u tijeku. Među ostalim, i ravnatelja Federalne uprave policije, Upravnog vijeća i direktora RTV-a FBiH, glavnog revizora i njegova zamjenika u Uredu za reviziju institucija Federacije BiH te brojna druga imenovanja koja su neizbježna iz različitih razloga zbog isteka mandata, vraćanja u zakonske okvire rada do zamjene kadrova kompromitiranih uhićenjima i ozbiljnim optužbama za povezanost s kriminalnim skupinama. Ustavni sud Federacije BiH takve je nakane donesenim rješenjem zaustavio.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije