Tužiteljstvo

Prva istraga protiv odreda "El mudžahid"

ДОБОЈ, 2. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Током повлачења српске војске из Возуће у близини коте Ђурића вис 11. септембра, припадници Трећег корпуса такозване Армије БиХ заробили су око 60 цивила и војника, рекао је Срни командант Штаба Четврте озренске лаке пјешадијс
21.12.2015.
u 07:00

Haag je za zločine mudžahedina osudio zapovjednika ARBiH Rasima Delića na 3 god. zatvora, ali u BiH nikada nije pokrenuta istraga o tim zločinima

Tužiteljstvo BiH otvorilo je istragu protiv pet pripadnika odreda "El mudžahid" za koje postoji sumnja da su u rujnu 1995. godine u Vozući i Zavidovićima sudjelovali u ubojstvu nekoliko desetaka zarobljenih srpskih civila i vojnika, doznaje "Glas Srpske". To je prva istraga koju je bh. pravosuđe pokrenulo o zločinima odreda "El mudžahid", koji su bili počinjeni u Armiji RBiH.

"Iako je bilo poznato da su počinili ratne zločine, istraga o pripadnicima odreda do sada nije pokrenuta, uglavnom zbog postojanja višestrukih identiteta, ali i potpore koju su imali od pojedinih visokopozicioniranih dužnosnika iz bošnjačkog naroda", rekao je za "Glas Srpske" izvor blizak Tužiteljstvu BiH. Prema njegovim riječima, Tužiteljstvo je tijekom istrage protiv zapovjednika Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina, koji je nedavno uhićen upravo zbog zločina koje je počinio odred "El mudžahid", došlo do preciznijih podataka.

"Istraga je pokrenuta protiv petorice mudžahedina za koje postoje informacije da su još u BiH i da imaju lažni identitet. "U sukobu s HVO-om u Lašvanskoj dolini ubili su zarobljenike i civile Hrvate. Svi su znali da su ta ubojstva počinili mudžahedini. Da je istraga pokrenuta tada, počinitelji bi bili poznati, ali to nikad nije učinjeno. Mnogi su zatim mirno otišli iz BiH", kazao je spomenuti izvor i dodaje da su mudžahedini u Travniku odsjekli glavu i Dragoljubu Popoviću samo zato što je Hrvat. Prvo postrojavanje mudžahedina u BiH obavljeno je u ljeto 1992. u Travniku.

Glavni sudionik tog događaja bio je Abdul Aziz zvani Riđobradi za kojeg postoji sumnja da je osobno odsijecao glave srpskim zarobljenicima. Tužiteljstvo BiH protiv njega nikada nije pokrenulo istragu, a nakon rata u BiH tražio ga je Haaški tribunal. Uhićen je u Saudijskoj Arabiji zbog ubojstva 19 američkih vojnika u toj zemlji 1996. Sugovornik "Glasa Srpske" napominje da je predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović 1995. godine teško pristao na zahtjev stranaca da rasformira odred "El mudžahid" i protjera njegove pripadnike. Ostanak mudžahedina u BiH tada je omogućen ubrzanom dodjelom državljanstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije