Raženi kruh radi se od brašna raži te je često malo tamnije boje od pšeničnoga, ali i više zbijen. Sadrži visoku razinu vlakana i bolji je za zdravlje organizma od bijelog kruha te se zbog toga često koristi u dijetama za mršavljenje.
Što je raž?
Raž je žitarica koja se u kuhinji može konzumirati u obliku zrna, pahuljica ili brašna od kojeg se radi raženi kruh. Uzgoj je započeo u Aziji, a ova žitarica se brzo proširila na Europu i ostatak svijeta. Danas se smatra drugom najvažnijom žitaricom nakon pšenice. Raž se koristi za jačanje imuniteta, a za to su zaslužni vrijedni nutritivni sastojci koji se nalaze ne samo u vanjskoj ljusci zrna već i u njegovom središtu. U kruh od raži se zato mogu dodati cijela zrna koja je najbolje oprati i prokuhati prije konzumiranja, piše N1.
Ljekovitost raži
Raž ima vrlo malo glutena, ali mnogo vlakana što znači da se može koristiti kod osoba koje su osjetljive na gluten i onih koje žele smanjiti višak kilograma.
Ovo su još neki minerali koje raž sadrži:
vitamini A, B i E
kalij
mangan
fosfor
željezo
cink
magnezij
antioksidans lignan
Svi ovi sastojci pomažu pri reguliranju probave te utječu na smanjivanje kolesterola. Raž, posebice u obliku zrna, ima sposobnost čišćenja crijeva te regulira nivo triglicerida i kolesterola u krvi.
Raž se preporučuje i dijabetičarima jer utječe na reguliranje razine šećera u krvi te ima niži glikemijski indeks. Zbog razine željeza i antioksidansa dobro djeluje na kardiovaskularno zdravlje te se može koristiti u borbi protiv anemije ili slabokrvnosti. Antioksidansi u raženom kruhu pomažu u borbi protiv nastanka tumora.
Ovo su neke od najvažnijih stvari zašto je dobro jesti raženi kruh:
pomaže u mršavljenju
sprječava nastanak žučnih kamenaca
smanjuje rizik od dijabetesa
spušta krvni tlak
koristi se kao kvalitetna dohrana kod djece
može smanjiti migrene
zaustavlja zatvor i probavne smetnje
održava čvrstoću kostiju
Najbolji recept za raženi kruh
Pri izradi raženog kruha mogu se dodavati i ostala brašna kako bi se dobilo na mekanosti. Kruh od raži je dosta zbijen i malo više gorak pa se preporučuje korištenje začina da poboljšavanje okusa. Za pripremu recepta za raženi kruh trebat će vam brašno od raži, malo vode i još par sastojaka koje sigurno imate u kuhinji. Raženo brašno se može kupiti u gotovo svakoj prodavaonici s prehrambenim proizvodima.
Sastojci za raženi kruh:
400 grama raženog brašna
150 grama bijelog brašna
20 grama kvasca
200 mililitara vode (tople)
mala žličica soli
žlica maslinovog ulja
malo šećera
začini po želji poput: mediteranske mješavine začina, bosiljak, kurkuma, ružmarin,…
Postupak pripreme nije kompliciran, a počinje s otapanjem kvasca u mlakoj vodi s malo šećera. Ovu smjesu ostavite na toplom mjestu oko 15 minuta kako bi nastala pjena od kvasca. Pomiješajte raženo brašno i bijelo pa dodajte malo soli i začine, a onda u tu suhu smjesu dodajte kvasac. Pomiješajte rukama pa ostavite da se tijesto za raženi kruh diže oko sat vremena na toplom mjestu. Ukoliko nemate takvo mjesto, primjerice pored radijatora, možete ga staviti u prethodno zagrijanu pećnicu.
Kada je tijesto dovoljno dignuto premažite ga maslinovim uljem i po želji na vrh dodajte zrna raži ili sezama. Prebacite kruh od raži u kalup i stavite ga peći na 200°C oko 40 minuta. Znat ćete da je kruh gotov kad poprimi zlatnu boju. Po želji prije pečenja možete kruh i lagano razrezati na vrhu.
Osim raženog kruha možete isprobati i raditi tijesto za pizzu, kiflice, muffine ili čak palačinke od raži.