rasprava na Redditu

Razlike u plaćama u regiji šokirale korisnike društvenih mreža, konobarica iz BiH zaprepastila sve

konobarica
shutterstock
01.09.2024.
u 18:32

Konobarica iz BiH svojim je priznanjem o niskim primanjima izazvala iznenađenje i suosjećanje. Ona radi oko 9,5 sati dnevno, četiri dana u tjednu. “Zarađujem 350 do 400 eura mjesečno s bakšišem. Žalosno”, navela je

Na Redditu se nedavno razvila živa rasprava o visini primanja širom regije, gdje je posebnu pažnju privukao komentar jedne konobarice iz Bosne i Hercegovine.

Dok su korisnici iz Hrvatske navodili primanja od preko tisuću eura, ova mlada konobarica iz BiH otkrila je da zarađuje između 350 i 400 eura mjesečno, uključujući bakšiš.

Tema na Redditu pozivala je korisnike da podijele informacije o svojim plaćama i zanimanjima, pri čemu su se javili ljudi iz različitih profesija. Primjerice, vojnik natporučnik iz Hrvatske zarađuje 2.100 eura, dok specijalizant medicine može zaraditi do 2.200 eura ako odradi sedam dežurstava mjesečno, piše Crna hronika.

Najviše zarađuje pomorac koji navodi godišnja primanja od oko 60.000 eura, plus dodatni prihod od iznajmljivanja apartmana.

S druge strane, konobarica iz BiH svojim je priznanjem o niskim primanjima izazvala iznenađenje i suosjećanje. Ona radi oko 9,5 sati dnevno, četiri dana u tjednu, i živi s roditeljima koji pokrivaju većinu životnih troškova.

Njena primanja mnoge su šokirala: “Zarađujem 350 do 400 eura mjesečno s bakšišem. Žalosno”.

Mnoge je zaprepastila ta cifra jer u Hrvatskoj konobari zarađuju bar 1.000 eura, sve ovisi od mjesta na kojem rade i koliko bakšiša spreme u džep. “Ne znam kako obitelji spajaju kraj s krajem”.

S obzirom na svoju mladost i činjenicu da troškove dijeli s roditeljima, može se snalaziti, no ističe kako je neizvjesno kako obitelji s djecom uspijevaju spojiti kraj s krajem.

Dodatno, rasprava je uključila i iskustva studenata koji konobare u Hrvatskoj, gdje jedan student zarađuje 50 eura po smjeni bez računanja bakšiša, a često i ne radi puno zbog manjka gostiju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije