Vlada RH donijela dvije odluke o podršci projektima od interesa za Hrvate u BiH

RH daje još 14 mil. KM: opremaju se škole, domovi zdravlja, nabavlja mehanizacija za sela...

26.07.2024.
u 11:10

U sklopu kontinuirane pomoći i potpore za realizaciju brojnih, strateški značajnih projekata za hrvatski narda u BiH, Vlada Republike Hrvatske je na jučer održanoj sjednici donijela dvije odluke. Prvom se raspodjeljuju sredstva za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH za 2024. godinu, a druga je o proglašenju projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Kada je riječ o raspodjeli sredstava u okviru poticaja za obrazovanje i znanost, kulturu, zdravstvo, poljoprivredu i ostale programe Hrvata u BiH, ovom odlukom raspodijeljen je ukupan iznos od 6,500.000 eura, odnosno oko 13 milijuna maraka za ukupno 199 projekata, a drugom su odlukom s 530.000 eura (nešto više od milijun KM) podržana dva strateška projekta.

U sklopu prve odluke programima i projektima iz područja obrazovanja i znanosti ide 1,804.000 eura, programima i projektima iz područja kulture 1,328.000 eura, programima i projektima iz područja zdravstva 1,005.000 eura, programima i projektima iz područja poljoprivrede 686.000 eura, dok je za programe i projekte iz ostalih područja raspodijeljeno 1,677.000 eura.

- U cilju pružanja potpore povratku i održivom ostanku Hrvata, unaprjeđenju kvalitete života i stvaranja uvjeta za održivi rast i razvoj, međuresorno povjerenstvo je na temelju provedenog javnog natječaja, stručne procjene natječajnog nadzora i održanih sjednica predložilo 199 projekata za sufinanciranje - istaknuo je državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Brojni projekti

Uvidom u popis projekata koji su dobili podršku vidljiv je fokus na onima koji vode podizanju kvalitete života u svim sferama, kao i zaštiti materijalne i nematerijalne baštine, a pritom se vodilo računa i o geografskoj zastupljenosti područja na kojima žive Hrvati. U kontekstu obrazovanja podržan je, uz ostale, projekt završetka izgradnje Osnovne škole "Žepče", projekt izgradnje školske dvorane Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića Čitluk (III. faza), završetak izgradnje srednje škole u Novom Travniku... Podržan je rad Opće gimnazije Katoličkog školskog centra u Banjoj Luci, projekt obnove interijera Gimnazije Ljubuški (II. faza), nastavak izgradnje sportske dvorane u Posušju, izgradnja Dječjeg vrtića "Pahuljica" na Kupresu.

Među projektima iz područja kulture, a koji su dobili podršku Vlade RH je i uređenje muzejsko-galerijskog prostora u Franjevačkom samostanu sv. Marka evanđelista Plehan, projekt "Obnova i zaštita nacionalnog spomenika kulture u Bosni i Hercegovini" (Franjevački samostan i crkva sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci), kao i opremanje i namještanje Kulturno-obrazovnog centra "Korita" koji provodi Udruga za očuvanje povijesne i kulturne baštine "Don Juraj Gospodnetić" Bosansko Grahovo. Odlukom je podržana i organizacija znanstvenog skupa o temi "Rat u dolini Neretve od 1991. do 1995. u različitim perspektivama", projekta koji je kandidirao Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH.

Također, potpora je pružena projektu rekonstrukcije ulaznog predvorja i prilagodbe pristupa osobama s invaliditetom objektu Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, kao i zanatski radovi na kino-kazališnoj dvorani Hrvatskog doma Bugojno. U okviru projekata iz područja kulture odlukom je pružena podrška osnivanju centra za istraživanje i izdavaštvo Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini, kao i projektu trećeg sveska Hrvatske enciklopedije.

U kontekstu projekata iz područja zdravstva vidljivo je kako je na popisu niz važnih aktivnosti kojima se osnažuju dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite, a među projektima su završni zanatski radovi na izgradnji novog bloka Doma zdravlja Novi Travnik, unaprjeđenje uvjeta rada Doma zdravlja Stolac, rekonstrukcija i adaptacija zgrade te uređenje Doma za starije i nemoćne osobe - Hospicij Jajce, poboljšanje životnih uvjeta korisnika Doma za stare i nemoćne osobe Ravno, kao i projekt "Zdrava žena - snažna žena" (Dom zdravlja Mostar).

Potporu su dobili i projekti nabave 3D ortopana za Dom zdravlja Livno, dovršetak gradnje i nabava opreme u Pastoralno-socijalnom centru sv. Josip Lug - Kiseljak (HPO Caritas Vrhbosanske nadbiskupije Sarajevo), rekonstrukcija i adaptacija prostorija ambulante obiteljske medicine Doma zdravlja Čitluk, kao i opremanje Doma zdravlja Kiseljak.

Na popisu su i 94 projekta kojima se ulaže i podizanja kvalitete i uvjeta rada u poljoprivrednom sektoru, počevši od tehničko-tehnološke modernizacije i nabave različitih strojeva pa do povećanja obradivih površina. Nadalje, kroz 32 projekta iz ostalih područja vidljivo je kako se ulaže u one koji vode stvaranju preduvjeta za povećanje broja radnih mjesta, poput Poduzetničkog inkubatora u Kreševu, ali i u aktivnosti koje za cilj imaju jačanje lokalne zajednice. Primjer je dovršetak izgradnje pastoralnog i centra za mlade u župi svetog Josipa Radnika - Domanovići, kao i u jačanje turističkih kapaciteta poput završetka radova na Planinarskom domu Masna Luka.

Strateški značaj

Na prijedlog Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan RH, Vlada je proglasila strateškim značajnim projekte Banjolučke biskupije i Memorijalni centar Groblje mira na Bilima. Banjolučkoj biskupiji i Udruzi Mir International iz Mostara dodijelit će se 530.000 eura iz proračuna Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH. Banjolučkoj biskupiji za trapistički samostan, odnosno opatiju "Marija Zvijezda" te za crkvu sv. Josipa i pastoralni centar u Drvaru ide 180.000, a za Memorijalni centar Groblje mira 350.000 eura.

Vlada će u iznosu od 59.000 eura nastaviti i s potporom projekta "Susreti hrvatske dijaspore", koji je proglašen strateškim projektom za Hrvate izvan RH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?