Nove mjere Vlade

Rješava se problem nedostatka stručnih kadrova u HB županiji - stipendije za deficitarna zanimanja

storyeditor/2024-10-13/sum.png
14.10.2024.
u 15:46

U različitim područjima društvenog i gospodarskog života javlja se problem nedostatka određenih stručnih kadrova. Događa se to u školstvu, zdravstvu, različitim gospodarskim i drugim djelatnostima te se kao posljedica javljaju funkcionalne poteškoće, koje se posredno i postupno nepovoljno odražavaju na društveni i osobni život zajednice i pojedinaca, piše Večernji list BiH. S tom problematikom susreću se i u Hercegbosanskoj županiji te se poduzimaju mjere kako bi se stanje promijenilo nabolje, prvo trenutačni negativni trend zaustavio, a potom, nakon nekog vremena, potrebnih kadrova bilo dovoljno, onoliko koliko treba.

Prijeko potrebni kadrovi

Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ-a raspisalo je javni poziv za prijavu studenata za ostvarivanje prava na isplatu “stipendije - deficitarna zanimanja”. Riječ je o javnom pozivu za akademsku 2024./2025. godinu, koji ima za cilj stipendiranje deficitarnih zanimanja, nedostajućih struka i kadrova, koji su prijeko potrebni. To su sljedeća zanimanja i studiji: studij fizike, studij matematike, studij medicine, studij geodezije i geoinformatike ili studij strojarstva. Visina stipendije određena je odlukom županijskog Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i sporta od 1. listopadan na način da odgovara vrijednosti, odnosno visini školarine koju je student dužan podmiriti Sveučilištu u Mostaru za akademsku 2024./2025. godinu.

Studenti koji se prijave na javni poziv moraju ispunjavati određene zadane uvjete: da su redoviti studenti na Sveučilištu u Mostaru na jednom od navedenih studija koji su proglašeni deficitarnim, da su na studiju dužni platiti školarinu za akademsku 2024./2025. godinu i da imaju stalno prebivalište u HBŽ-u najmanje tri godine prije raspisivanja javnog poziva. Upitali smo županijskog ministra znanosti, prosvjete, kulture i sporta Antu Tadića vrijedi li stipendija za deficitarna zanimanja i za studente koji studiraju na fakultetima izvan Mostara. - Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ-a unutar svoje nadležnosti bavi se i unaprjeđenjem visokog obrazovanja, a uzimajući u obzir kako je HBŽ, odnosno Skupština HBŽ-a, jedan od osnivača Sveučilišta u Mostaru, kao javne visokoškolske ustanove, jasan je razlog zašto je unutar ovog poziva jedan od uvjeta upravo i studiranje na Sveučilištu u Mostaru. Ministarstvo svojim djelovanjem ne dovodi u diskriminacijski položaj bilo kojeg studenta, uzmemo li u obzir kako su u srpnju tekuće godine dodijeljene stipendije studentima s područja HBŽ-a. Pravo na prijavu na navedeni natječaj imali su svi studenti koji imaju prebivalište na području naše županije.

Osigurana sredstva

Pravo na stipendiju mogli su ostvariti i studenti koji ostvaruju stipendiju i po drugim osnovama, odnosno iz drugih proračunskih organizacija te ako uredno dostave potvrdu o upisu u sljedeću akademsku godinu, ta ista stipendija se nastavlja isplaćivati, a prednost pri bodovanju imali su studenti deficitarnih zanimanja. Dakle, prema pozitivnim zakonskim propisima te osiguranim proračunskim sredstvima, i studenti koji ne studiraju na Sveučilištu u Mostaru ostvaruju pravo na isplatu stipendija na temelju različitih kategorija - objasnio je resorni ministar Ante Tadić. Kao dokaz da ispunjavaju postavljene uvjete studenti moraju pribaviti odgovarajuće isprave koje su navedene u javnom pozivu. Studenti koji ispunjavaju zadane uvjete i ostvare pravo na stipendiju s Ministarstvom će potpisati ugovor kojim će se precizirati način isplate stipendije te druga prava i obveze ugovornih strana. Javni poziv traje do 17. listopada do 16 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije