BiH s Italijom bilježi veliku robnu razmjenu, ekonomske aktivnosti ne posustaju ni u krizi

S Italijom imamo milijarde KM robne razmjene, tamo živi oko 40 tisuća osoba iz BiH

Italija
Ilustracija
07.07.2024.
u 20:56

Prema ranijim podacima, u Italiji živi oko 40 tisuća osoba iz BiH, a trećina ih je otišla u razdoblju od 2002. do 2011. godine

Na Vijeću ministara BiH odlučeno je da će Predsjedništvu BiH biti upućen prijedlog odluke o ratifikaciji sporazuma između Vijeća ministara BiH i Italije o uzajamnom priznavanju u oblasti zamjene vozačkih dozvola, piše Večernji list BiH.

Nakon što je bh. ministar prometa i veza Edin Forto s veleposlanikom Italije u BiH Marcom Di Ruzzom potpisao sporazum i uspostavio pravni okvir za uzajamno priznavanje vozačkih dozvola, to je sada dobilo novu dinamiku. Otprilike osam godina to je bilo na stolu, no nije bilo pomaka s mrtve točke, no ovog puta sve se otkočilo. Prema sporazumu, ugovorne strane uzajamno priznaju važeće vozačke dozvole u korist njihovih vlasnika koji stječu stalni boravak na teritoriju druge zemlje. Sporazum stupa na snagu 60 dana nakon njegove ratifikacije u objema državama.

Snažno uvezivanje

Prema ranijim podacima, u Italiji živi oko 40 tisuća osoba iz BiH, a trećina ih je otišla u razdoblju od 2002. do 2011. godine. U analizi portala Moja BiH dijaspora iz BiH u Italiji organizirana je u sklopu različitih udruga i vjerskih organizacija, a dio njihovih članova pripada hrvatskoj ili srpskoj nacionalnoj skupini. Dosta ih je romskog podrijetla, a koji su nekad prije dolazili živjeti i raditi u Italiju. Danas, primjerice, postoji Udruga talijanskih poduzetnika (UIP) u BiH, a koju je pokrenuo talijanski poduzetnički i bankarski sektor koji djeluje u BiH. Upravo bi njezino zalaganje moglo dovesti do još većih gospodarskih aktivnosti između dviju zemalja. Prema njihovim podacima, UIP prati sva tržišna kretanja i ekonomske pokazatelje međusobne ekonomske suradnje BiH i Italije te shodno tome prilagođava svoje djelovanje u cilju podrške aktivnostima svojih članova te općeg razvijanja ekonomske razmjene između spomenutih dvaju tržišta. A da s Italijom stvarno mnogo radimo, potvrđuje i činjenica da je, nakon Hrvatske, Srbije, Njemačke i Slovenije, Italija peta država sa 7,99 posto udjela u ukupnom obujmu razmjene BiH. Prema podacima iz 2022., iz Italije smo uvezli robe vrijedne oko tri i pol milijarde maraka, dok smo izvezli gotovo dvije milijarde maraka. Oko 130 bilateralnih sporazuma dosad je - što naslijeđeno što potpisano - između BiH i Italije. Veleposlanik Marco Di Ruzza nedavno je održao snažan govor o vezama dviju zemalja. - Italija ima snažni proeuropski duh: ugovori iz 1957., kojima je osnovana Europska ekonomska zajednica i koji su još uvijek esencijalni stup europske strukture, potpisani su u Rimu, ne samo kao hommage ljepoti Vječnog Grada nego jer je Italija bila među prvim zemljama koje su najviše vjerovale u ideju širenja europske suradnje, ne ograničavajući je samo na sektor čelika i ugljena već primjenjujući je na jednu širu, odlučniju i općenitiju shemu. Italija će nastaviti podržavati stabilnost, sigurnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine sa svim partnerima međunarodne zajednice koji djeluju u tom smjeru. U tom okviru, nadalje, Italija će nastaviti podupirati snažno i s uvjerenjem europski put ove zemlje. BiH će uvijek moći računati na Italiju u tom pogledu - kazao je, a onda se osvrnuo i na ekonomsku suradnju dviju zemalja.

Značajni društveni učinci

Pod profilom ekonomskih odnosa Italija je prva zemlja izvoznica u BiH, drugi trgovinski partner i prisutna je na ovom tržištu sa širokom mrežom tvrtki u više proizvodnih sektora. Riječ je, otprilike, o 12.000 radnih mjesta koja proizvodi ovaj sustav, s obostrano povoljnim implikacijama, u ekonomskom smislu, ali i sa značajnim društvenim učincima. Ovaj veliki "tim" želi nastaviti raditi - predano, lojalno i prijateljski - u BiH, za BiH i, prije svega, s BiH. Italija je tu, danas više nego jučer, a manje nego sutra - kazao je, među ostalim, veleposlanik Di Ruzza. Novi sporazum zasigurno je još jedan vjetar u leđa dobrim odnosima koje treba nastaviti produbljivati.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?