Državljani BiH često imaju dojam da, osim u susjedne i zemlje EU-a, bez viza ne mogu nigdje

S osobnom iskaznicom BiH može se putovati u četiri zemlje, a Republike Hrvatske u čak 58

putovanje, gužve
Ilustracija
21.07.2024.
u 21:00

Osobna iskaznica BiH ne može se koristiti kao važeća putna isprava prilikom putovanja u zemlje članice Europske unije, schengenskog prostora ili druge zemlje s kojima Bosna i Hercegovina nema potpisan međunarodni sporazum ili ugovor

Vrijeme je godišnjih odmora i veliki broj građana krenut će na putovanje, bilo da je riječ o nekom odredištu u BiH ili preko granice. Ako želite putovati izvan granica BiH, ali imate samo bh. osobnu iskaznicu, odnosno iz nekog razloga trenutačno nemate putovnicu, tada imate opciju s ovim dokumentom putovati u samo nekoliko zemalja u okruženju, piše Večernji list BiH. Međutim, oni koji imaju osobnu iskaznicu Republike Hrvatske imaju znatno veće mogućnosti.

Trenutačna pravila

Državljani BiH mogu koristiti važeću osobnu iskaznicu BiH kao putnu ispravu prilikom prelaska državne granice sa zemaljama s kojima Bosna i Hercegovina ima potpisan međunarodni sporazum, a to su Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Albanija. Osobna iskaznica BiH ne može se koristiti kao važeća putna isprava prilikom putovanja u zemlje članice Europske unije, schengenskog prostora ili druge zemlje s kojima Bosna i Hercegovina nema potpisan međunarodni sporazum ili ugovor. S druge strane, ovisno o tome u koju zemlju putujete, za prelazak granice može vam poslužiti i hrvatska osobna iskaznica, naravno, ako je posjedujete, ali samo ako je izdana nakon 1. siječnja 2003. godine. S valjanom osobnom iskaznicom Republike Hrvatske možete putovati u sve države članice Europske unije (EU), Albaniju, Andoru, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Gruziju - ako se putuje iz zračnih luka na području Estonije, potrebna je putovnica, Island, Kosovo - samo s biometrijskom osobnom iskaznicom izdanom nakon 1. kolovoza 2021., Lihtenštajn, Moldaviju, Monako, Norvešku, San Marino, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Švicarsku te Vatikan. Od 1. listopada 2021. hrvatski državljani prilikom ulaska u Ujedinjenu Kraljevinu moraju imati valjanu putovnicu, dok će ulazak s valjanom hrvatskom osobnom iskaznicom u UK biti moguć samo za hrvatske državljane koji imaju digitalni imigracijski status (pre-settled status i settled status). S osobnom iskaznicom Republike Hrvatske moguće je putovati i u prekomorske zemlje i područja država članica EU-a. Francuska priznaje hrvatsku osobnu iskaznicu kao valjanu za putovanje u sljedeće francuske prekomorske zemlje - Guadalupe, Francuska Gvajana, Martinique, Mayotte, Réunion, Nova Kaledonija, Francuska Polinezija, Sveti Bartolomej, Sveti Martin (ako se dolazi s nizozemskoga dijela otoka ili se prelazi na njega, potrebna je putovnica), Sveti Petar i Mikelon, Wallis i Futuna.

Snaga putovnice

S osobnom iskaznicom možete putovati i na Kanarsko otočje (dio Španjolske), na Madeiru i Azore (Portugal) te na Gibraltar (prekomorsko područje Ujedinjene Kraljevine).

Državljani Bosne i Hercegovine, barem oni koji imaju samo bh. putovnicu, nerijetko imaju dojam da, osim u susjedne i zemlje članice schengenskog sporazuma, bez viza ne mogu nigdje drugdje putovati. Međutim, sudeći prema podacima londonske savjetodavne tvrtke Henley & Partners, nisu u pravu. U svijetu postoji čak 118 država koje ne traže vize za ulazak bh. državljana. Doduše, za mnoge od tih država većina stanovnika nikada nije ni čula i pitanje je bi li ih uspjeli pronaći na karti. Poput države Niue. Riječ je o otočnoj državici površine oko 260 četvornih kilometara, odnosno gotovo kao dva Sarajeva, u kojoj živi samo 1600 osoba. Ako je pokušate naći na karti, smještena je u južnom dijelu Tihog oceana, oko 2400 kilometara sjeveroistočno od Novog Zelanda. Jedna od takvih država je i Aruba. To je otok u Karibima 25 km sjeverno od Venezuele. Ona je jedna od četiri ustavne zemlje Kraljevine Nizozemske. Kao i druga tri dijela Nizozemske, i Aruba ima vlastiti ustav i svoju vladu. Aruba uživa potpunu unutarnju autonomiju. Glavni i najveći grad je Oranjestad. Površine je 180 km2 i ima 106.537 stanovnika.

Ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu donio je različite učinke, jedan od najvažnijih za svakoga tko ima hrvatsku putovnicu svakako je lakoća putovanja i općenito kretanja. Potvrdila je to i najnovija top-lista najsnažnijih putovnica na svijetu, na kojoj su se popeli do dosad najbolje pozicije, 13. mjesta na svijetu. Tu listu svake godine formira konzultantska kuća Henley & Partners na temelju podataka koje prikuplja Međunarodna asocijacija za zračni promet (IATA). Glavni kriterij za određivanje snage neke putovnice jest koliko zemalja je moguće posjetiti bez vize za nositelje pojedine putne isprave. S hrvatskom putovnicom može se bez vize putovati na 179 odredišta svijeta. Za 48 država i teritorija ipak je potrebna viza, donosimo ih po kontinentima kako bi se svatko željan putovanja u egzotičnije destinacije mogao pripremiti na vrijeme. Europa: Rusija. Afrika: Alžir, Benin, Burkina Faso, Srednjoafrička Republika, Kamerun, Demokratska Republika Kongo, Republika Kongo, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Gana, Gvineja, Južna Afrika, Južni Sudan, Lesoto, Liberija, Libija, Mali, Niger, Nigerija, Obala Bjelokosti, Sudan, Uganda. Azija: Afganistan, Azerbajdžan, Butan, Kina, Indija, Jemen, DNR Koreja, Pakistan, Sirija, Tajland, Turkmenistan, Vijetnam. Južna Amerika: Kuba, Montserrat, Portoriko, Američki Djevičanski Otoci.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije