Istraživači sa Sveučilišta Edith Cowan (ECU) u zapadnoj Australiji otkrili su da samo dvije porcije voća dnevno smanjuju šanse za razvoj dijabetesa tipa 2 za čak 36 posto.
- U ovom smo istraživanju dokazali povezanost između unosa voća i biljega osjetljivosti na inzulin - rekla je autorica studije dr. Nicola Bondonno, što znači da su ispitanici koji su konzumirali više voća morali nadoknaditi i manje inzulina kako bi smanjili razinu glukoze u krvi. Ovo je otkriće, dodaje Bondonno, posebno važno jer visoka razina cirkulirajućeg inzulina (hiperinzulinemija) može oštetiti krvne žile i osim s dijabetesom povezuje se i s visokim krvnim tlakom, pretilošću i mnogim srčanim bolestima.
- Mnogi pogrešno vjeruju da ljudi s dijabetesom trebaju izbjegavati jesti voće, no ova je studija dokazala suprotno - kaže Bondonno i dodaje da je voće izvrsno za smanjenje rizika od dijabetesa, jer je puno vlakana i prirodnog šećera.
Ipak, upozorava ona, ljudi koji boluju od dijabetesa trebali bi pripaziti na unos suhog voća i raznih voćnih sokova, jer su mnogo koncentriraniji izvori šećera od samog voća.
- Voćni je sok često samo koncentrirani šećer bez vlakana i u tijelu često reagira isto kao gazirana pića puna šećera - objasnila je dijetetičarka iz Medicinskog centra UCLA dr. Dana Ellis Hunnes za portal Healthline.
Iako su, kaže ona, malo zdraviji od gaziranih napitaka, voćni su sokovi po svojoj nutritivnoj vrijednosti bliži njima nego voću koje sadrži mnoge mikrohranjive sastojke.
Inače, samo u SAD-u dijabetes ima više od 34 milijuna ljudi, a više od 90 posto bolesnika ima upravo tip 2. Uz to, više od 88 milijuna odraslih u SAD-u ima predijabetes, a dokazano je da 84 posto njih tog stanja nije ni svjesno.
- Dijabetes tipa 2 može se spriječiti ili odgoditi promjenom načina života - podsjetila je dr. Ellis koja svima s tim stanjem preporučuje mršavljenje i značajno povećanje tjelesne aktivnosti.