Visoki predstavnik u BiH

Schmidt: Entiteti postoje samo zato što postoji BiH. Tko to dovodi u pitanje prihvaća sukob, a to nećemo dozvoliti

Christian Schmidt
09.07.2024.
u 18:49

"Međunarodna zajednica jamči postojanje države BiH, kao i mir i sigurnost svih građana ove zemlje. Nitko nema pravo to ugrožavati. Svaki pokušaj destabiliziranja smatram ozbiljnim ugrožavanjem Daytonskog mirovnog sporazuma", naglašava visoki predstavnik u BiH.

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je tijekom izvanrednog sastanka s veleposlanicima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira razgovarao o aktualnim događajima u Bosni i Hercegovini i prezentirao svoja zapažanja.

Zapovijednik EUFOR-a, generalmajor Laszlo Sticz je također dao svoju ocjenu sigurnosne situacije u BiH. Visoki predstavnik je posebnu pažnju posvetio ponovljenim najavama o otcjepljenju, koje dolaze od rukovodstva Republike Srpske.

"Ovakve se najave ponekad odbacuju kao puka politička retorika. Ja ne mislim tako, svjedočimo provođenju političke agende, kojom se ugrožava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Dužnosnici RS-a bi trebali objasniti svoju kritiku provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma. Otcjepljenje od države BiH u svakom slučaju nije opcija. Europske integracije ne smiju biti dovedene u pitanje", istaknuo je Schmidt, prenosi Klix.ba

Dodao je kako prava entiteta moraju biti zajamčena te je istaknuo da se to već i radi.

"Svi u BiH imaju pravo živjeti u miru i bez diskriminacije. Ovo su činjenice, ne postoji zakonsko pravo na otcjepljenje i entiteti nisu države. Entiteti postoje samo zato što postoji BiH. Tko god to dovodi u pitanje prihvaća sukob, a međunarodna zajednica to neće dozvoliti", ističe Schmidt.

Kaže da međunarodna zajednica pažljivo prati poduzimaju li u RS-u aktivnosti, koje bi mogle voditi ka narušavanju reda u BiH.

"Međunarodna zajednica jamči postojanje države BiH, kao i mir i sigurnost svih građana ove zemlje. Nitko nema pravo to ugrožavati. Svaki pokušaj destabiliziranja smatram ozbiljnim ugrožavanjem Daytonskog mirovnog sporazuma", naglašava visoki predstavnik u BiH.

Kaže kako su građani ove zemlje napravili iskorake ka pomirenju i suživotu, koji su prije 30 godina djelovali nezamislivo.

"Stoga je jasno u kom pravcu sve zajednice u ovoj zemlji žele ići – ka prosperitetnoj budućnosti u Europskoj uniji. To je ono što političke elite moraju ostvariti", rekao je Schmidt nakon sastanka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?