SDA i DF prodajom priče o izdaji Bosne pravdaju 'miniranje' EU puta

31.07.2024.
u 13:50

S obzirom na to da se vrlo malo može ponuditi kao rezultat vlasti dok su je obnašale ove stranke, koristi se oprobani recept proizvodnje straha i mržnje prema drugim narodima te optužbe usmjerene prema "trojki"

Prilično uspješno SDFA uspijeva pozornost usmjeriti prema standardnim temama o prodaji i obrani Bosne, obrani građanske ideje, a izdajom odreda naziva sve kompromise koji BiH približavaju Europskoj uniji. Tako su posljednjih nekoliko dana istaknuti članovi SDA i DF-a komentirali svoj prošlotjedni salto mortale kada su cijelu državu "usosili" za 70 milijuna eura koje neće dobiti ni građani, ni konstitutivni narodi, ni županije, ni entiteti ni država upravo jer su četvorica premijera iz SDA stavila veto na nekoliko pitanja.

Zbog toga jedino BiH od svih zemalja zapadnog Balkana nije dostavila komentare na dokument "Reformska agenda" koji sadrži određene zadaće i za čiju provedbu Europska unija nagrađuje izdašnim fondovima.

Problem mu Čović

Kako bi pak posve skrenuli fokus s toga, čelnik SDA Bakir Izetbegović i visoki dužnosnik DF-a Mahir Mešalić krenuli su u medijsku ofenzivu. Na koju se nalijepi i "trojka" pokušavajući odgovoriti na bačene udice. Izetbegović je objasnio kako SDA nije pristao na "nakaradna" rješenja i da se sve može vrlo lako provjeriti. A onda je u svoju igru uključio dežurnog krivca ove politike, čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića kojega smatra krivcem za više stvari. 

Ne samo da bi to donijelo 70 milijuna, to su vrlo važne reforme. Plan rasta donosi vitalne reforme. Problem je što oni što su se grčevito borili za vlast neće da se bore za vlast. Treba napraviti neke kompromise. Prije svega ono što su kazali iz samoga američkog Veleposlanstva, jedno je pitanje izvršenja odluka Ustavnog suda. Sljedeće je entitetski veto. U 14 prioriteta rečeno je da treba doći do supremacije države nad entitetima. Sada se dogodilo obrnuto - kazao je Izetbegović. Međutim, dokument "Reformska agenda" nije posve dosljedan s 14 prioriteta pa, primjerice, osobito ne diktira pitanje izborne reforme. Kao i niz drugih pitanja za čiju realizaciju nije predviđena "financijska nagrada".

A onda je krivca pronašao u navodnoj preraspodjeli novca na hrvatska područja iako se to ničim ne može argumentirati. Ali je potvrdio kako je vrh stranke, a ne četiri premijera, zaustavio slanje dokumenta Reformske agende. - Ja se jesam uključio, kao i Kolegij SDA i jesmo pomogli. Rekao sam Kojoviću da ne pristaju na to, da budu vlast.

Zašto uključujete oporbu? Zato da podnese odgovornost s njima za štetna rješenja - rekao je Izetbegović. - Ponavljam, nismo pristali na nakaradna rješenja. Ne možemo to uraditi Ustavnom sudu, ne možemo zadržati entitetsku razinu. Ne možemo pristati na diktat Dodikove strane, 267 zahtjeva u jednom danu. Podržali smo sve prije toga, nismo uopće politizirali. Sve su isprevrtali u jednom danu. Nemojte pokušavati staviti na teret SDA nešto što nije njihovo - dodao je.

Rušenje Daytona

Da je riječ o klasičnoj manipulaciji kako bi se probošnjačku "trojku" proglašavalo izdajnikom, najbolje pokazuje objašnjenje visokog međunarodnog predstavnika koji je prije nekoliko mjeseci istaknuo, a što stoji jasno u Ustavu BiH, da suci stranci ne mogu otići također do navršene 70. godine.

Doduše i u tome je dijelu Ustavni sud napravio nakaradnu preinaku pa je svojim pravilnikom derogirao Ustav koji izričito kaže da suci nakon navršenih 70 godina odlaze u mirovinu. Dakle, bez izmjene Ustava BiH nije moguće promijeniti ni ulogu sudaca stranaca. No, Izetbegović se ne zaustavlja s time, nego ponovno mitomanski traži da Bošnjaci preuzmu sve poluge države pravljenjem probosanskog bloka, što je de facto nastavak ostvarivanja ratnih ciljeva i potpuno negiranje i rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

A onda je ponovno udario po "trojki", predstavljajući njezine članove kao ljude koji su izdali Bosnu, Bošnjake, Ustav... - "Trojka" se upustila u svašta da kupi te pozicije, prodali su interese države. Da smo u vlasti, isto bi se postavili kao i sada. Nikada ne bismo prihvatili kompromise koji su na štetu Ustavnog suda - istaknuo je Izetbegović.

Mešalić je pak bio još izravniji pa je za čelnika Naroda i pravde Elmedina Konakovića, koji je i ministar vanjskih poslova BiH, rekao da "nije samo patološki lažljivac nego i izdajnik ideje građanske države". - Drago mi je što se SDA riješio kadrova koji ne zagovaraju načelo građanske države, nego zagovaraju načelo nacionalne države - kazao je Mešalić. Svi ovi istupi isključivo su u funkciji predizborne kampanje, što vjerojatno potpada i pod kaznene odredbe novog Izbornog zakona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?