Kraj manipulacijama na biralištima?

Skeneri protiv izbornih krađa prvi put na lokalnim izborima u BiH

izbori u bih, listići
Armin Durgut/PIXSELL
03.10.2024.
u 16:03

Ovogodišnji lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će obogaćeni novim uređajima koji bi trebali spriječiti izborne krađe. Skeneri će biti postavljeni na 145 biračkih mjesta u sedam izbornih jedinica: Vogošća, Visoko, Tuzla, Mostar, Stolac, Novi Grad i Prijedor.

Glasovanje će se odvijati na uobičajen način, ali uz dodatak skenera postavljenog uz glasačku kutiju. Nakon što birač ispuni listić, on se ne ubacuje izravno u kutiju, već u skener, koji potom automatski provjerava ispravnost listića. Skener može prihvatiti ili odbiti listić ako uoči nepravilnosti.

Nakon zatvaranja biračkih mjesta, skeneri će automatski generirati izvješća o rezultatima glasovanja, a članovi biračkog odbora će rezultate dodatno provjeriti ručnim prebrojavanjem. Ovi uređaji bi trebali spriječiti neovlašteno glasovanje umjesto preminulih osoba, duplo glasovanje, kao i zloupotrebu glasača koji se ne pojave na biračkom mjestu.

Skeneri će se automatski isključiti u 19 sati, čime će se onemogućiti bilo kakva ispravka rezultata nakon zatvaranja biračkih mjesta.

U Mostaru će skeneri biti postavljeni na više lokacija, uključujući Osnovnu školu Gubavica, Osnovnu školu Blagaj, tri u Ekonomskoj školi, Osnovnoj školi Potoci, dva u VI. Osnovnoj školi te u mjesnoj zajednici Goranci, javlja Bljesak.info.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?