Posjetili smo Nugal - netaknuti biser Jadrana

Skrivena plaža na Makarskoj rivijeri jedna je od najljepših u Europi

03.05.2023.
u 09:56

Da Makarska rivijera obiluje prekrasnim plažama i uvalama koje ostavljaju bez daha i nije neka novost, no da se na pola puta između Makarske i Tučepa nalazi jedna od najljepših plaža Europe manje je poznato. Riječ je plaži Nugal, skrivenom biseru Jadrana koji je do prije nekoliko godina bio oaza za nudiste i lokalne ljude, ali se zahvaljujući prije svega društvenim mrežama uvrstila u nezaobilaznu destinaciju domaćih i stranih turista. 

Jedini način na koji možete doći do ove plaže je brodom ili pješice iz smjera Makarske ili Tučepa za što će vam trebati nekih 40 minuta laganog hoda po utabanoj brdovitoj stazi, no zbog pogleda koji vas čeka na kraju puta definitivno se isplati. Biserno čisto more i šljunčana zlatna plaža urezana podno litica zasigurno zaslužuje epitet jedne od najljepših u Europi, ako ne i svijetu, a sama činjenica da se nalazi u netaknutoj prirodi daje dodatnu čar ovoj Jadranskoj ljepotici. 
Stoga i nije čudno da je internetski portal European Best Destination proglasio Nugal trećom najljepšom plažom u Europi 2019. godine, 2020. godine američki magazin posvećen putovanjima Condé Nast Traveler izdvojio ju je kao jednu od 25 najljepših plaža, a o njoj su pisali i pariški Vogue, CNN te brojni drugi svjetski mediji. Ljubitelji mira, tišine i prirode će zasigurno doći na svoje, ali i oni željni adrenalina s obzirom da se u blizini nalazi litica visoka otprilike deset metara koja izranja iz mora i služi kao skakaonica za one najhrabrije. 

Osim same plaže, definitivno vrijedi posjetiti i vidikovac koji se nalazi na vrhu litice iznad plaže, a s kojeg se pruža spektakularan pogled na šljunčanu plažu, nepregledno morsko plavetnilo i obližnje Jadranske otoke. Staze koje kroz bujnu šumu vode do plaže i vidikovca relativno su dobro označene i 'pokrivene' putokazima pa nemate straha da ćete zalutati u neželjenom smjeru. 
S obzirom da na plaži niti u blizini nema nikakvih sadržaja u vidu restorana, kafića i beach barova, poželjno je sa sobom ponijeti vodu i hranu ukoliko se planirate zadržati cijeli dan, ali i suncobran s obzirom da je na samoj plaži hlada vrlo malo. Posebno je zanimljiva činjenica da se u zimskom razdoblju uslijed većih padalina stvara i vodopad u blizini plaže pa ukoliko Nugal posjetite i 'u dugim rukavima' jedno je sigurno - definitivno nećete požaliti. 

Iako posljednjih godina bilježi sve veći broj turista, ostaje za nadati se kako joj masovni turizam neće oduzeti onu netaknutu ljepotu i tajanstvenost, upravo ono što je i čini posebnom. Bilo kako bilo, ovaj hrvatski dragulj je zasluženo izborio svoje mjesto na turističkoj mapi Europe kao jedna od najljepših i najskrivenijih plaža starog kontinenta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije