Pužići sa sirom, odlični i kada se ohlade.
Sastojci:
Testo:
– 300 g brašna
– 1/2 kašičice praška za pecivo
– 1 kesica kvasca
– 40 ml maslinovog ulja
– mlake vode
Punjenje:
– 200 g sira
– 1 bjelance
– 150 g sirnog namaza, po želji
– peršin, sol, biber, mladi luk po ukusu
Premaz:
– 1 žumance
– malo mlijeka
I još…
– susam za posipanje, po želji
Priprema:
Priprema
1. Sve sastojke za tjesto sjediniti i fino umjesiti, ostaviti da miruje toliko dok ne pripremite pleh oblozen sa papirom za pečenje i punjenje, piše Coolinarika.
2. Sir izdrobiti na sitnije pa ga pomješati sa sitno sjeckanim lukom, bjelancetom i sirnim namazom po želji. Dodati peršun, sol, biber po ukusu i dobro izmješati.
3. Tjesto razviti na malo brašna u veći pravokutnik oko 1/2 cm debljine i premazati preko sir smjesu. Zaviti kao rolat. Sjeći na manje puževe pa ih na pleh stavljati.
4. Uključiti pećnicu da se zagrije na 200 stupnjeva. Puževe premazati mješavinom žumanceta i mlijeka, posuti sa sjemenkama i peći 20-25 minuta dok fino ne porumene.