Konaković i Kasnof

Snažna podrška SAD-a ulasku BiH i zemalja zapadnog Balkana u EU je jamstvo mira i sigurnosti

26.09.2024.
u 19:48

snažna podrška SAD-a ulasku Bosne i Hercegovine i zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju predstavlja jamstvo mira i sigurnosti u regiji

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je danas sa zamjenikom pomoćnika tajnika SAD-a za zapadni Balkan u Uredu za europska i euroazijska pitanja Alexanderom Kasanofom, na marginama 79. zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Konaković je na početku sastanka pozdravio povećani interes američke administracije za zemlje zapadnog Balkana, a posebno za Bosnu i Hercegovinu. Naglasio je da snažna podrška SAD-a ulasku Bosne i Hercegovine i zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju predstavlja jamstvo mira i sigurnosti u regiji.

Podsjetio je da aktuelne prilike u BiH, regiji i Europi zahtijevaju i opravdavaju snažniji angažman SAD-a na prevladavanju postojećeg zastoja i ubrzanju potrebnih reformi u procesu euroatlantskih integracija. Izrazio je zahvalnost na dosadašnjoj podršci i pomoći u reformskim naporima BiH na putu ka euroatlantskim integracijama, borbi protiv korupcije, uspostavi vladavine prava, te posredovanju u pregovorima oko reforme Izbornog zakona, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Izrazio je očekivanje za nastavak proaktivne uloge SAD-a i podršku u provedbi reformi koje su ključne za funkcionalnost i stabilnost BiH. Kada je riječ o putu u NATO, ministar je naglasio da Bosna i Hercegovina cijeni pomoć Ministarstva obrane i institucija SAD-a za sveobuhvatnu pomoć u izradi i provedbi Programa reformi, koji predstavlja temelj za formalno-pravni i politički okvir suradnje BiH i NATO-a. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom dviju država na multilateralnom planu te zahvalio na američkoj podršci kada je riječ o usvajanju rezolucije kojom se 11. srpnja proglašava Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine u Općoj skupštini UN-a.

Zamjenik Kasanof je ponovio da se Sjedinjene Američke Države zalažu za očuvanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Naglasio je važnost nastavka provođenja reformi u BiH na putu ka euroatlantskim integracijama s ciljem održavanja mira i stabilnosti.

Tijekom susreta se razgovaralo i o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i regiji te globalnim sigurnosnim izazovima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije