Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

02.05.2024.
u 12:12

Nestabilni vremenski uvjeti tijekom ovog proljeća predstavljaju izazov kako za voćare, tako i za potrošače na pijacama diljem Bosne i Hercegovine. Dok se voćari trude da se izbore sa posljedicama promjenljivih vremenskih prilika, potrošači su suočeni sa neočekivanim posljedicama – porastom cijena voća.

Kilogram trešanja, tradicionalno omiljenog voća tokom proljeća, sada doseže cijenu od oko 9 KM, što predstavlja značajan skok u odnosu na prošlogodišnje cijene. Ovaj nagli porast cijena, koji je rezultat kombinacije faktora kao što su nepredvidive vremenske promjene i povećana potražnja, stavlja dodatni pritisak na proračun potrošača, piše Crna Hronika BiH

Voćari se suočavaju sa izazovima održavanja prinosa i kvaliteta svojih proizvoda u teškim vremenskim uvjetima. Nakon neočekivano visokih temperatura u ožujku, travanj je donio zahlađenje praćeno mrazom. Prve su kulture koje su osjetile posljedice ovog nestabilnog vremena.

S druge strane, cijena lubenice po kilogramu iznosi oko 4,5 KM, pružajući nešto povoljniju opciju za potrošače koji tragaju za osvježavajućim ljetnjim voćem.

Uprkos izazovima koje donose promjenljivi vremenski uslovi, voćari i potrošači nastavljaju da se prilagođavaju novim okolnostima. Dok voćari nastoje da održe prinos i kvalitet svojih proizvoda, potrošači se trude da se prilagode novim cijenama na pijacama, tražeći najbolje opcije u datim okolnostima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?