Strateški projekt

Stižu 64 milijuna KM, FBiH prikuplja podatke o svim nekretninama

vlada fbih
02.08.2024.
u 13:24

Strateški značajan projekt kojim će se unaprijediti točnost i dostupnost informacija u kontekstu zemljišta i nekretnina financirat će se sredstvima i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za realizaciju, a zaduženje će iznositi 23,100.000 eura

Federacija BiH, uz međunarodnu financijsku podršku, namjerava realizirati strateški značajan projekt kojim će unaprijediti točnost i dostupnost informacije o zemljišnoj administraciji, uspostaviti registar zgrada, kao i procijenjenu vrijednost nekretnina, a za tu namjenu stići će sredstva od oko 64 milijuna maraka.

Zemljišna administracija

Vlada Federacije BiH je jučer, a na prijedlog Federalnog ministarstva financija, utvrdila prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja po sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta geoprostorne infrastrukture i procjene vrijednosti nekretnina, koja će biti upućena Parlamentu Federacije BiH na donošenje.

Ovom odlukom prihvaća se zaduženje Federacije BiH po ovom sporazumu u iznosu od 23,100.000 eura, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Sredstva zajma koristit će se za financiranje unaprjeđenja točnosti i dostupnosti informacija o zemljišnoj administraciji u Federaciji BiH. Projekt se sastoji od četiri dijela, i to podrške za uspostavljanje infrastrukture prostornih podataka, uspostavljanja registra zgrada, procjene vrijednosti nekretnina te izgradnje kapaciteta i upravljanja projektom.

Odlukom je propisano, među ostalim, da se sredstva zajma odobravaju Federaciji BiH s rokom otplate od 32 godine te sedmogodišnjim počekom koji je uključen u rok otplate. Također, propisano je da se potvrđuje da je razmatrana dokumentacija prihvatljiva za Federaciju BiH, a posebno usuglašeni zapisnik s pregovora, sporazum o zajmu te projektni sporazum. U razdoblju provedbe projekta u proračunu Federacije nije potrebno osigurati financijska sredstva za dodatno sufinanciranje.

Vlada je također dala i suglasnost za zaključivanje supsidijarnog sporazuma između BiH i Federacije BiH za ova sredstva, a za njegovo potpisivanje ovlašćuje se federalni ministar financija. Kada je riječ o značaju projekta, on će odrediti procijenjene vrijednosti za nekretnine na području Federacije BiH na osnovi tržišnih pokazatelja. Potom će se razviti integralni sustav utvrđivanja vrijednosti nekretnina za Federaciju BiH, a kao preduvjet izvršit će se sustavno prikupljanje podataka o nekretninama u Federaciji BiH. Projektom će se prikupiti podaci o svim nekretninama koje su upisane u službene registre, ali i ostalim nekretninama koje nisu dio službene katastarske ili zemljišno-knjižne evidencije, a koji će služiti i u svrhu smanjenja "sivog tržišta" nekretnina.

A u kontekstu unaprjeđenja borbe protiv klimatskih promjena Vlada je jučer donijela odluke o usvajanju dva programa utroška sredstava za subvencioniranje kupnje električnih automobila u ukupnom iznosu od 1,000.000 KM.

U skladu s programima, 500.000 KM namijenjeno je privatnim poduzećima i poduzetnicima za poticaje pri kupnji električnih automobila te isti iznos i za subvencije pojedincima (fizičkim osobama). Visina iznosa koji se dodjeljuje kao poticaj privatnim poduzećima i poduzetnicima, kao i pojedincima, je 10.000 KM za električna vozila te 7000 KM za hibridna električna "plug-in" vozila. Sredstva privatnim poduzećima i poduzetnicima moći će se dodijeliti za kupnju najviše dva, a pojedincima jednog vozila.

Javni pozivi

Grant sredstva Ministarstva dodjeljivat će se u skladu s usvojenim programima i raspisanim javnim pozivima. U pogledu tehničkih karakteristika vozila za koja se dodjeljuje subvencija su ona koja imaju najviše devet mjesta za sjedenje, uključujući i sjedište vozača (putnička vozila kategorije M1). Tehnički uvjeti za prihvatljiva vozila su električna vozila s emisijom CO2 0 g/km te hibridna "plug-in" vozila s emisijom CO2 manjom od 50 g/km.

Od ostalih tema Vlada je donijela odluku kojom se daje suglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog plina za distributivna gospodarska društva na području FBiH, počevši od 1. srpnja 2024. godine, koja iznosi 837,08 KM po 1000 Sm³, odnosno 0,83708 KM po Sm³. U cijenu prirodnog plina nije uračunan porez na dodanu vrijednost. Riječ je o smanjenju od 3,69 posto veleprodajne cijene prirodnog plina za distributivne kompanije (povlaštene tarifne kupce).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?