Tinejdžerica umrla nakon stomatološke intervencije

Što otkriva prepiska majke i stomatologa? Tko je kriv za smrt mlade Džejle Drapić?

17.10.2024.
u 21:50

U prepiskama na Viberu vidi se kako stomatolog Haris Mekić i nakon 30. rujna daje savjete Džejlinoj majci Džemili što će raditi sa zubom koji je i dalje boli i od kojeg joj se stvara velika oteklina

Sarajevo je danima zavijeno u crno, a javnost u BiH i okružju u šoku nakon vijesti da je tinejdžerica Džejla Drapić (16) preminula uslijed komplikacija nakon stomatološke intervencije u jednoj privatnoj ordinaciji u glavnom gradu BiH. Iz Tužiteljstva Sarajevske županije i danas su tijekom dana ponovili kako poduzimaju određene radnje vezano uz prijavu o smrti mlade Džejle Drapić.

Na upit iz medija jesu li dobili nalaz obdukcije djevojčice te imaju li poruke koje je dobivala majka djevojčice od dr. Harisa Mekića, rečeno je kako se provjeravaju navodi iz prijave. - Tužitelj poduzima radnje provjere. O pojedinačnim radnjama nećemo obavještavati javnost - kazala je kratko za Avazov portal Azra Bavčić, glasnogovornica Tužiteljstva Sarajevske županije.

Podsjetimo, djevojčica Džejla Drapić (16) preminula je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu nakon što je dovezena u teškom stanju uslijed komplikacija nastalih tijekom intervencije u jednoj privatnoj klinici u Sarajevu.

Obitelj u potrazi za istinom

Obitelj Džejle Drapić traži istinu i pravdu. Ne optužuju nikoga, kako su izjavili za Avazov portal, samo žele da se sve ispita i da se otkrije istina. U prepiskama na Viberu vidi se kako stomatolog Haris Mekić i nakon 30. rujna daje savjete Džejlinoj majci Džemili što će raditi sa zubom koji je i dalje boli i od kojeg joj se stvara velika oteklina. Paralelno s tim majka preminule Džejle odlazi u Dom zdravlja 1. listopada i traži antibiotik koji joj preporučuju. Međutim, 2. listopada stanje mlade djevojke Džejle Drapić je sve lošija pa od otekline dobiva gušenje i majka samoinicijativno odlazi u Klinički bolnički centar u Sarajevu.

Džejli se ponovno pogoršava stanje i dobiva gušenje te nakon urađene CT snimke liječnici KCUS-a Džejlu Drapić upućuju na hitnu operaciju 3. listopada.

Nakon toga Džejla je smještena na intenzivnu njegu gdje su liječnici, a što je i obitelj nekoliko puta naglasila da se navede, učinili sve kako bi je spasili, na čemu su im neizmjerno zahvalni.

Nakon što se stanje nije popravilo, 11. listopada Džejla je izložena novoj operaciji, koju nije izdržala i, nažalost, preminula je.

- Infekcija se spustila na pluća i oko srca - kazali su za Avaz iz obitelji Drapić.

Nakon što se oglasio Haris Mekić, stomatolog koji je liječio zub preminule tinejdžerice Džejle Drapić iz Sarajeva, te naveo kako je ona u njegovoj ordinaciji bila 30. rujna ove godine i kako on s daljnjim liječenjem preminule tinejdžerice nema ništa, navodeći kako se ona liječila u drugim zdravstvenim ustanovama, Dnevni avaz je došao u posjed prepiske između stomatologa Mekića i Džemile Drapić, Džejline majke, iz koje se vidi kako joj stomatolog Mekić savjetuje što će raditi.

Ova prepiska Mekićeve navode u potpunosti demantira i otkriva da on zdravstveno stanje Džejle Drapić nije shvatio dovoljno ozbiljno jer je i nakon 30. rujna nastavio sa savjetima Džejlinoj majci što bi Džejla trebala raditi sa zubom.

Doktor odgovara da zna o kojem zubu je riječ.

"Dobro jutro, može li Džejla danas ikako doći? Zub joj se već tri dana upalio, onaj koji ste joj radili, isto kao da joj se zagnojio, ne može ni jesti, čeljust je cijela boli. Nisam mogla prije zvati jer ide u školu, međusmjena, danas je slobodna", piše Džemila.

A doktor Mekić odgovara:

"Pozdrav, Džemila, mislim da znam o kojem zubu se radi jer je on bio rizičan, nažalost. Odgovara li danas u 16 sati?

"Može, doći će s ocem", piše Džemila.

Nakon toga stanje se počinje komplicirati te se Džemila 2. listopada ponovno javlja doktoru Mekiću.

Dakle, Džemila piše dalje:

"Dobro jutro, Harise. Samo da vas pitam treba li Džejla nečim ovaj zub ispirati ili stavljati oblog. Ona je otekla užasno i grlo joj zateže. Od otoka ništa ne može jesti jer ne može usta otvoriti. Pije antibiotik Amoxibos 500, a najgore - od zuba ima temperaturu.

Jer doktorica na Općoj govori da od zuba ima groznicu i temperaturu. I drugi put kad dođe kod vas, samo da joj dadnete potvrdu s pečatom da je bila kod vas jer Džejla ne ide u školu pa da joj se može opravdati. I ja mislim da je trebala dobiti jači antibiotik", piše u Viber poruci Džemila u 9.34.

U 9.36 Džemili stiže odgovor na poruke u vidu pitanja koje postavlja stomatolog Mekić.

"Pozdrav, Džemila, ima li ona sada manje bolove?"

Džemila u 9.37 na to odgovara:

"Zub je ne boli, cijela čeljust i vrat je bole jer je otekla. Ne može ni vrat okrenuti koliko je otekla."

U 9.39 stomatolog Mekić piše savjet što će Džejla raditi sa zubom.

"Neka čisti zub poslije svakog obroka da ga ne bi hrana zatvorila. Neka nastavi s tim antibiotikom i, naravno, da se odmara još koji dan dok joj potpuno ne spadne otok. Može koristiti hladne obloge, pomoći će joj", piše stomatolog Mekić.

Tijekom prethodnih dana mnogi su mediji bez provjere iznosili informacije i detalje o ovom tužnom događaju.

Otac Džejle Drapić za Avaz je otkrio detalje tragedije koja je pogodila ovu obitelj.

- Da se ne bi napravila pogreška, kao što su neki mediji pisali, da je poslije vađenja zuba nastupila komplikacija. Ne, to se dogodilo zbog neadekvatnog liječenja - istaknuo je. Kako je kazao, uslijed toga ona je "zaglavila" nakon dan-dva u Kliničkom centru, gdje je došlo do prve operacije pa onda i druge.

Oproštaj i poruke prijatelja

Džejlin otac je kazao kako su komplikacije nastale zbog neadekvatnog tretmana.

- Ide slijed događaja kako je ona došla do operacijske dvorane, od stomatologa pa naovamo.

Zatvorio joj je pokvaren zub i rekao: "Bit će to uredu", dao joj neki antibiotik. Pa joj je otvorio zub i rekao da stavlja hladne obloge i da će to biti u redu.

Zakazao joj je tretman za devet dana - kazao je ožalošćeni otac.

Otac je potvrdio i da je Džejla otišla kod zubara 30. rujna, a u bolnicu je primljena dva dana poslije, 2. listopada.

- Džejla je 3. listopada imala prvu operaciju, gdje joj je sanirano to žarište, odakle je sve krenulo.

Od neadekvatnog stomatološkog liječenja dobila je apsces koji joj se slio u pluća, otišao na srce. Imala je dvije operacije i na kraju je bila zaražena trima bakterijama - kazao je za Avaz.

- Dušo tatina, ljepotice moja, pola moje duše je otišlo s tobom, kao i majčina. Uvijek ćeš nam biti u srcu, volimo te zauvijek - napisao je otac.

- Pupoljak moj se vratio Gospodaru. Gospodaru moj, molim te, mom djetetu podari najljepše mjesto u raju. Zauvijek u majčinu srcu i majčinim molitvama - napisala je majka.

Od djevojčice se oprostila i Osnovna škola koju je ranije pohađala.

Roditelji i obitelj preminule Džejle su neutješni, kao i prijatelji, ali i oni koji je nisu osobno poznavali. Na društvenim mrežama ovih dana Džejlini prijatelji dijele emotivne objave posvećene njoj, a jedna od takvih, ona njezine prijateljice iz razreda, tjera suze na oči.

Na TikToku je, uz pjesmu Al Dina "I sad me po tebi poznaju", podijelila emotivne trenutke i sjećanja na Džejlu, a njezinu objavu prenosimo u cijelosti:

- Ružo moja, kada bih im pričala o tebi, djelovalo bi nestvarno, baš kao što si bila ti… Nestvarno lijepa i stvorena da budeš prvi primjer oličenja ljepote i ljubavi. Uvijek si blistala, vilo moja, čak i više od bilo koje zvijezde na nebu.

Lako si bila najsjajnija u moru istih, vratila si se gore… Sa željom da nam pokažeš koliko je nebo s tobom sjajnije. I dalje u prolazu čujem tvoj šaljivi kikot na svakom našem uglu, tamo gdje smo nekada zajedno tražile mir. Tvoj lik vidim posvuda, ali ne mogu ni da te dodirnem ni da te dozovem. Na svakom mjestu gdje si ikada bila ostavila si svoj trag. Nebo si nam obojila svojim plavim očima, u kojima bi se čak i more utopilo.

Ostavila nas zaslijepljene sjajem svog osmijeha i jednostavno se izgubila u svijetu. Nebo je bogatije za još jednu zvijezdu, a zemlja za još jednu najdivniju ružu.

Često te sanjam, gledam te dugo, onim skamenjenim pogledom, onako… S divljenjem, koliko si svakog puta sve više i više lijepa. Sve dok tvoj odraz u mojim očima ne zatreperi, dok ogromna rijeka ne stane u samo jednu kap i ne padne prva pratiteljica te najčišće duše, s najhladnijim tragom koji se lagano spušta obrazom…

Tada mi se izgubiš iznenada i vratiš se opet s vremena na vrijeme, kao da mi daješ znak da ne trebam biti zabrinuta i da si na sigurnom.

Ni sama mi ne bi vjerovala kada bih ti rekla koliko puta pogledam iza sebe i ponadam se da ćeš se jednog trena pojaviti. Nedostaješ mi da ti ispričam koliko je praznine nastanilo duge hodnike škole kojom si nekada, onako bezbrižno i djetinjasto, trčala na sat.

Nedostaje mi da dijelimo isti dim cigarete, da se stalno kikotamo na naše interne fore (koje smo uz jedan pogled razumjele samo mi), da jedna drugoj kroz suze ispričamo ono što riječima nismo mogle i, nakon svega, da se opet, onako najglasnije, nasmijemo jedna drugoj i nastavimo dalje. Nedostaješ mi, mila moja, za sve što dolazi…

Zamolit ću da me vidiš odozgo i da svaku noć čuješ kroz molitve koliko si mi značila. Dok god živim ja, živiš i ti, ružo moja!

Vidimo se uskoro, mila moja, negdje gdje ćemo obje imati mir koji smo tražile. Volim te, Dželo moja - piše u objavi na Facebooku. Džejla je pokopana u srijedu, 16. listopada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije