pomoć znanosti

Stručnjaci otkrili da su ovo najljepši automobili, ali i one manje lijepe

automobil
FREEPIK
07.06.2024.
u 07:09

S ocjenom 83 od mogućih 100 bodova, od čega 50 za vizualni izgled i do 50 za dimenzije vozila, Audi A3 je najljepši automobil za prosječnog vozača

Kažu da je ljepota u oku promatrača, a isto vrijedi i za automobile. No postoji ona vozila koja se nalaze na brojnim posterima i zaslonima, a najčešće se radi o skupocjenim super-automobilima. No ovdje nije riječ o tome. Stručnjaci iz Vanarama su primijenili znanost, matematiku i zlatni rez kako bi pronašli najljepše automobile na britanskim cestama.

Kako bi bili sigurni da super-automobili neće odnijeti sva prva mjesta, pogledali su 50 najčešćih modela u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ukupno, konačni podaci obuhvaćaju 19 milijuna (18.633.674) registriranih vozila, prenosi N1.

U Vanarami su analizirali nekoliko proporcija za svaki od 50 najčešćih modela, gledajući specifične dimenzije kao što su duljina i međuosovinski razmak, kao i ključne značajke dizajna, poput pozicija oznaka i svjetala. I to prema načelima zlatnog reza jer, kako navode, ljudsko oko tako opaža ljepotu predmeta.

Najljepši automobil

S ocjenom 83 od mogućih 100 bodova, od čega 50 za vizualni izgled i do 50 za dimenzije vozila, Audi A3 je najljepši automobil za prosječnog vozača prema ovoj matematici.

Bodovi su se najviše svodili na vizualnu izvedbu (47 bodova od 50), pri čemu su samo tri automobila u ovoj studiji (Nissan Qashqai, Toyota Yaris i Honda CR-V) postigla višu ocjenu u toj kategoriji od Audija A3.

Ovaj se rezultat izračunava analizom proporcija na način kao što to čini ljudsko oko – kao što je položaj oznake i svjetala u odnosu na ukupnu visinu i širinu svakog automobila.

Analiza je pokazala i neke ključne trendove u dizajnu automobila:

Automobili sa širim svjetlima koja su sezala bliže središtu automobila najbolje izgledaju, dok su uska svjetla rezultirala nižim ocjenama – što objašnjava niske ocjene Minija s 3 vrata i Fiata 500.

Položaj svjetala također je imao najveći utjecaj na ukupne rezultate, pri čemu su mnogi modeli drugdje postigli dobre rezultate, ali su padali zbog ovog faktora.

Nizak položaj oznake marke, u odnosu na ukupnu visinu modela, na prednjem dijelu automobila pretočen je u snažan vizualni rezultat.

Na stražnjoj strani, viša oznaka značila je bolji rezultat.

Unatoč tome što je uvijek popularni Qashqai SUV imao najbolju moguću vizualnu ocjenu (50 od 50), uspio je dobiti samo 19 bodova na stvarnim dimenzijama, koje su daleko od zlatnog reza. Zapravo, jedini SUV koji se pojavio u prvih 10 je trećeplasirana Opel Mokka (na britanskom tržištu Vauxhall Mokka).

Volkswagen Golf nalazi se na drugom mjestu s ukupnom ocjenom od 80. Njemački brendovi Audi, BMW, Mercedes-Benz i VW čine osam od 10 najljepših automobila u ovoj studiji, a pridružili su im se samo Ford Focus i Mokka.

Najružniji automobil prema matematičarima

Kia Picanto ima ocjenu od samo sedam od 100, što ga čini automobilom koji je najdalje od zlatnog reza i stoga najmanje ugodan za oko. Međutim, ako se gleda brojka od 196.970 Picanta, koliko ih je na britanskim cestama, vozači ne misle isto kao matematičari.

Citroen C1 je odmah iza s ocjenom 12, a zatim, iznenađujuće, Kia Sportage s 15 bodova. Sportage je među najpopularnijim automobilima u Ujedinjenom Kraljevstvu 2023., s nizom nagrada i 3671 prodanim primjerkom samo od veljače 2023. Ono što privlači je njegov hrabar dizajn, što je možda još jedan dokaz da Kia namjerno primjenjuje i koristi vlastitu filozofiju dizajna.

Njemačka imena dominiraju na razini marki u ovoj studiji, ali Audi je sveukupno osvojio zlato kao proizvođač s najvišom prosječnom ocjenom od 77, dok su BMW (drugi) i Mercedes (treći) na 70 odnosno 67.

Odmah iza prva tri je Škoda koja pobjeđuje premium rivale kao što su Range Rover i Mini, postigavši ​​62 od 100 bodova. Čini se da najnovije Škode spajaju solidnu kvalitetu izrade po kojoj su oduvijek bile poznate s upečatljivim dizajnom koji prati načela zlatnog reza

Na drugom kraju ove matematičke ljestvice našla se Kia s prosječnom ocjenom od samo 11 od 100. Ali s nekoliko osvojenih nagrada i zbog prodajnih brojki, malo je vjerojatno da će južnokorejski proizvođač biti zabrinut. Slijede ju Land Rover (18 od 100) i Fiat (22 od 100).

Limuzine su najljepše

Također su grupirani rezultati prema vrsti karoserije. Kao najljepši tip automobila znanost navodi limuzine, poput BMW-a serije 3 i Audija A4 (66 bodova od mogućih 100).

Ipak, podaci o prodaji uvelike idu u korist SUV vozila. Od deset najpopularnijih automobila u Britaniji, osam su SUV-ovi koji su se u ovoj studiji našli tek na četvrtom mjestu (46 bodova od 100). Kompakti i mali automobili drže drugo i treće mjesto ljestvice (61, odnosno 48 bodova).

Unatoč tome što su popularan izbor, gradski automobili najružniji su prema ovom istraživanju (26 bodova od 100 u prosjeku). Drugi straga su i karavani s 33 boda. Međutim, ovi modeli daju prednost u vidu praktičnosti. Monovolumeni, neznatno su bolji s prosječnom ocjenom od 39 od 100, iako su SUV-ovi i crossoveri preuzeli velik dio njihovog tržišta posljednjih godina.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?