simpozij

Stručnjaci u Mostaru govorili o inovacijama i napretku u liječenju moždanog udara

Foto: SKB Mostar
1/11
25.10.2024.
u 16:15

U organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Klinike za neurologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar u petak je na Medicinskom fakultetu održan simpozij stalnog medicinskog usavršavanja pod nazivom "Inovacije i napredak u liječenju moždanog udara".

Moždani udar jedan je od vodećih uzroka smrti i invaliditeta u suvremenom svijetu stoga ovaj simpozij ima poseban značaj i predstavlja iznimnu priliku za razmjenu iskustava i znanja svih liječnika uključenih u lanac zbrinjavanja pacijenata s moždanim udarom.

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, prof.dr.sc. Ante Kvesić istaknuo je kako se uložilo puno truda te se dosta toga novoga uvelo zadnjih godina vezano za liječenje moždanog udara na što svi mogu biti ponosni.

"Aparat koji smo nabavili za angiodvoranu koštao je oko 3 milijuna maraka, ali da bi se mogao pustiti u funkciju trebalo je educirati ljude i tu smo imali prof. Maškovića i kasnije čuvenog prof. Radoša koji je educirao naše liječnika tako da sada imamo stabilnu 'posadu' za zbrinjavanje pacijenata u našoj bolnici", pojasnio je dr. Kvesić , dodavši kako sada tu dolaze pacijenti koji uvečer imaju zahvat, a ujutro odlaze kući na svojim nogama.

Predstojnica Klinike za neurologiju doc.dr.sc. Nataša Pejanović-Škobić posebno je istaknula zadovoljstvo zbog rada neurološke intenzivne gdje se do sada uradilo već 200 tromboliza i preko 100 trombektomija.

"Godišnje liječimo oko 300 pacijenata sa moždanim udarom i 20 posto svih tih pacijenata su kandidati za trombolizu ili trombektomiju, naravno ukoliko dođu u 'vremenskom prozoru' tj. 4 i pol, odnosno 6 sati od početnih simptoma", rekla je dr. Pejanović – Škobić.

Ističući činjenicu kako je moždani udar jedan od vodećih uzroka smrtnosti, i to sve u mlađoj populaciji, istaknula je kako je ovaj skup prilika da se poveća svijest opće populacije kao i kolega liječnika o moždanom udaru.

"Cilj nam je pokušati povećati broj kandidata i pacijenata koji danas mogu doći sa slikom teškog akutnog ishemijskog moždanog udara, a već sutra biti bez ikakvog neurološkog deficita na osnovu naše intervencije", pojasnila je dr. Pejanović-Škobić koja je, kao jednu od noviteta na Klinici za neurologiju, istaknula i stalni angažman tj. zaposlenje logopeda zbog velikog broja pacijenta koji imaju poremećaj govora kao posljedicu moždanog udara.

Prof.dr.sc. Antonio Sesar, prodekan za poslovanje i razvoj Medicinskog fakulteta predstavio je projekt Centra za stalno medicinsko usavršavanje s namjerom da se osigura cjeloživotna edukacija za liječnike.

 "Stalno se nešto novo otkriva u medicini i teško je držati ritam i sve pratiti zato smo odlučili svaki mjesec imati simpozij poput ovoga danas kako bismo nastavili unaprjeđivati znanja naših liječnika", istaknuo je prof. Sesar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije