Ovo nije klasična štrudla s jabukama, ova štrudla dolazi s dodatkom grisa. Jabuke možete zamijeniti višnjama, šljivama ili nekim drugim voćem po vlastitom ukusu, svaka će varijanta biti još ukusnija od one druge.
Brza i jednostavna, štrudla s jabukom i grizom pravi je hit na stolu, a pokazala se i kao omiljeni desert mojih dragih čitatelja na blogu. Kao mjernu jedinicu koristila sam čašu, a ona se odnosi na mjeru jedne čaše od jogurta.
Štrudl s jabukama
Sastojci:
1 pakiranje kora za štrudlu
3 jaja
1 čaša šećera
1 čaša ulja
1 čaša griza
2 jogurta
1 kiselo vrhnje
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
750 g jabuka (ili drugog voća po želji)
sok jednog limuna
3 žličice cimeta šećer u prahu
Postupak:
1. Prvo pripremi željeno voće. Ako imate smrznuto voće, izvadi ga na vrijeme da se odmrzne i ocijedi od sokova. Po želji zasladi. Ako voliš puno voća, njegovu količinu možeš i povećati.
2. Jabuke naribaj, pokapaj limunovim sokom limuna i/ili pospi cimetom.
3. Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto umuti. Zatim dodaj sve ostale sastojke i izmiješaj.
4. Raširi kore i podijeli ih u 3 grupe po 3 lista. Koliko grupa imaš, toliko ćeš imati štruca. Većinom budu u paketu kora za štrudlu po 9 komada, pa ih podijelim na 3x3. Ako uzmeš paket od 12 kora, onda možeš od toga napraviti ili 3 štruce po 4 lista ili 4 štruce po 3 lista.
5. Raširi jednu koru, namažite smjesom. Preko stavi drugu koru i namaži smjesom. Zatim stavi treću koru, namaži smjesom i rasporedi voće po želji. Kod nas to budu naribane jabuke posute cimetom, a osim jabuka najčešće koristim višnje i šljive.
6. Nemoj zaboraviti i krajeve namazati, kako ne bi bili suhi.
7. Zatim izmjeri pleh i vidi hoćeš li motati štrucu po širini ili po dužini. Smotaj štrucu i premjesti je u pleh za pečenje. Isti postupak ponovi s ostalim štrucama dok ne potrošiš kore.
8. Na kraju s ostatkom smjese, premaži kore i popuni prostor između kora.
9. Peci otprilike 20 minuta na 180° C ili dok ne lijepo porumeni. Prije posluživanja pospi šećerom u prahu.