FERK dao suglasnost na prijedlog cijena za opskrbu krajnjih kupaca kod JP Elektroprivreda BiH

Struja će za kućanstva u jednom dijelu Federacije BiH poskupjeti za 10 posto

storyeditor/2023-06-20/struja.jpg
28.06.2024.
u 17:43

- Cijene u okviru javne usluge opskrbe, što uključuje kućanstva, na distribucijskom području JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d. d. Mostar ostaju iste - potvrdila je Marija Buntić

Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) odobrila je poskupljenje električne energije za kućanstva koja se opskrbljuju kod javnog opskrbljivača JP Elektroprivreda BiH, piše Večernji list BiH.

Kategorije

FERK je na sjednici donio odluku kojom se daje suglasnost na prijedlog cijena za opskrbu krajnjih kupaca kod javnog opskrbljivača JP Elektroprivreda BiH d. d. Sarajevo. Za cijene električne energije u kategoriji kućanstava doći će do ukupnog prosječnog povećanja cijena od 10,04%. U kategoriji ostale potrošnje na naponskoj razini 0,4 kV (kilovolt) ukupna prosječna cijena povećat će se za 7,29%. Za kategoriju ostale potrošnje na naponskoj razini 0,4 kV za kupce 1. tarifne skupine s priključnom snagom većom od 23 kW (kilovat) doći će do povećanja ukupne prosječne cijene za 4,78%. Za kupce s priključnom snagom manjom od 23 kW, odnosno za kupce iz 2. tarifne skupine povećanje ukupne prosječne cijene iznosi 9,39%, za 3. i 4. tarifnu skupinu povećanje iznosi 10,07% odnosno 11,07%, dok za 5. tarifnu skupinu iz kategorije ostale potrošnje povećanje ukupne prosječne cijene iznosi 9,13%. Cijene usluge ovog javnog opskrbljivača primjenjivat će se od 1. kolovoza 2024. godine.

Odluka o davanju suglasnosti na prijedlog cijena za opskrbu krajnjih kupaca kod javnog opskrbljivača JP Elektroprivreda BiH d. d. Sarajevo će biti objavljena na mrežnoj stranici FERK-a te u Službenim novinama Federacije BiH. Generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Sanel Buljubašić izjavio je u petak za medije u Mostaru kako je to prvi korak FERK-a prema JP Elektroprivreda BiH nakon dugog niza godina koji će uskladiti cijene prema krajnjim kupcima. Objasnio je kako je usklađivanje cijena nužno radi očuvanja energetske stabilnosti.

- Kako biste imali stabilan energetski sektor, morate imati stabilno poduzeće. Moramo imati financijska sredstva da održavamo naše elektrane, hidroelektrane, termoelektrane i to je ono što je u idućem razdoblju samo jedan korak te ćemo se truditi da ta naša proizvodna postrojenja budu maksimalno spremna i odgovore zahtjevima naših krajnjih kupaca - kazao je Buljubašić. U kontekstu cijena drugih javnih poduzeća koja se bave proizvodnjom električne energije, postoje određene razlike.

Tarifni sustav

Kada je riječ o Republici Srpskoj, treba podsjetiti kako je Regulatorna komisija za električnu energiju RS-a (RERS) usvojila izmjene i dopune tarifnog sustava za prodaju električne energije i korištenje distribucijske mreže, kojima se otklanjaju nedostaci u tarifnom sustavu koje je Ustavni sud RS-a 28. veljače proglasio neustavnim.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, rekao je tijekom rasprave u Narodnoj skupštini RS-a da struja u RS-u neće poskupjeti. - 80 posto kućanstava ima istu cijenu posljednjih pet godina, možda i više, to je politika Vlade, nije to mogao promijeniti regulator, nego smo radili u dogovoru, onda su rekli i meni objasnili, što sam prihvatio, da ne bismo trebali biti širokogrudni prema ljudima koji uključe pet TA peći, pa čak uzgajaju piliće na električnu energiji. Oprostite, to je druga potrošačka skupina, mora nešto drugo i platiti. Za 80 posto građana Republike Srpske cijena električne energije nije se promijenila i neće se promijeniti do kraja 2024. - kazao je Višković.

U kontekstu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne, nema povećanja cijene električne energije za kućanstva. Cijene u okviru javne usluge opskrbe, što uključuje kućanstva, na distribucijskom području JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d. d. Mostar ostaju iste - potvrdila je Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija JP EP HZ HB.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije