Markotić potpisao anekse ugovora s predstavnicama privatnih vrtića

Subvencija privatnim vrtićima sa 80.000 podignuta na 140.000 KM

26.09.2024.
u 13:27

Dodatnim izdvajanjima sredstava za rad privatnih vrtića Grad Ljubuški je osigurao da cijene usluga u privatnim vrtićima i tijekom ove godine za roditelje ostanu iste

Umjesto dosadašnjih 80.000 konvertibilnih maraka privatni vrtići na području Grada Ljubuškog koji su  se ranije ove godine prijavili na javni natječaj i zadovoljili potrebne kriterije iz ovogodišnjeg proračuna će dobiti ukupno 140.000 konvertibilnih maraka. Dodatnim izdvajanjima sredstava za rad privatnih vrtića Grad Ljubuški je osigurao da cijene usluga u privatnim vrtićima i tijekom ove godine za roditelje ostanu iste. Zbog konstantnog rasta svih troškova, uključujući hranu, ali i troškove rada, iz privatnih vrtića su početkom godine upozorili kako će, unatoč subvenciji, biti primorani podići cijenu usluge.

Na upozorenje je reagirao gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić koji je organizirao sastanak s predstavnicima vrtića gdje je dogovoreno da razliku troškova snosi Grad Ljubuški.

Sukladno tom dogovoru  Markotić je danas s predstavnicama privatnih vrtića potpisao anekse ranijih ugovora kojima se sredstva koja Grad Ljubuški izdvaja za njihovo subvencioniranje povećavaju za 75%, odnosno s prethodnih 80.000 KM za dodatnih 60.000 KM, što ukupno iznosi 140.000 KM za ovu namjenu.

Ovime će  četiri vrtića – Petar Pan, Jelenko, Bubamara i Oblačić dobit svaki po 35.000 KM subvencije za pružanje vrtićkih usluga u ovoj godini. Potpisu ankesa ugovora prethodilo je nedavno usvajanje Odluke o izdavanju dodatnih sredstava za subvenciju za privatne vrtiće Grada Ljubuškog za 2024. godinu od strane Gradskog vijeća. „Vlasnici privatnih vrtića, koji su ostvarili subvenciju početkom godine, u razgovorima su kazali da će morati povećavati cijenu usluga zbog inflacije i povećanja troškova pa smo imali dva izbora – da oni dižu cijenu usluga na teret roditeljima ili da mi kao Grad ponovno pomognemo, a da cijene ostanu iste“, kazao je ranije Markotić. Inače, Grad Ljubuški je među prvima prepoznao potrebu sufinanciranja privatnih vrtića kojih je zbog nedovoljnih kapaciteta gradskog vrtića sve više.

Naime, samo u ovom mjesecu su otvorena dva, a u tijeku je postupak za otvaranje trećeg. Mjera potpore privatnim vrtićima uvedena 2021. godine nakon što su, odlukom Gradskog vijeća Ljubuški, za 50% smanjene cijene Dječjeg vrtića, koji je time postao najjeftiniji vrtić u regiji. Pored subvencioniranja rada dječjih vrtića Ljubuški je grad koji o mnogočemu prednjači kada su u pitanju demografske mjere koje olakšavaju život obiteljima s djecom. Uz pomoć Zapadnohercegovačke županije osiguran i potpuno besplatan prijevoz svim učenicima osnovnih i srednjih škola.

Također, na početku svake školske godine Grad s partnerima svim osnovnoškolcima osigura besplatne bilježnice i školski pribor, a ove godine iz gradskog proračuna su osigurana sredstva u visini od 200 KM za svakog prvašića. Također svake godine se izdvajaju i značajna financijska sredstva za potpore redovitim studentima državnih sveučilišta itd.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije