Razriješena su dva pitanja

Suci i tužitelji kontroverznog "Uskoka" biraju se već u rujnu

sudstvo
03.08.2024.
u 20:48

Problematično je što je zakonom županijama oduzet dio nadležnosti koje su im dodijeljene Ustavom Federacije BiH te što će jedan sud donositi odluku u oba stupnja

Razriješena su dva pitanja - smještaja i datuma odluke o izboru sudaca i tužitelja vezanih uz uspostavu i početak rada Specijaliziranoga odjela Federalnog tužiteljstva i Vrhovnog suda za borbu protiv visoke korupcije i organiziranog kriminala koji se u naziva "federalnim Uskokom" čak i unatoč tome što je riječ o kontroverznoj instituciji koja krši brojne propise, uključujući Ustav Federacije BiH. Ta će institucija biti smještena u bivšem hotelu Emiran (sadašnji Walter). Potvrdio je to federalni ministar pravosuđa Vedran Škobić u odgovoru na zastupničko pitanje gdje će biti smješten "federalni Uskok". - Formirana je radna skupina koju čine predstavnici Veleposlanstva SAD-a, Izaslanstva Europske unije u BiH, Vrhovnog suda FBiH, Federalnog ministarstva pravosuđa i Federalnog tužiteljstva FBiH te je prijedlog i opredjeljenje radne skupine da sjedište posebnog odjela bude bivši hotel Emiran (sadašnji Walter) koji je povjeren na upravljanje Federalnoj agenciji za privremeno upravljanje oduzetom imovinom - naveo je Škobić.

Hrvati podređeni

S druge pak strane, tužitelji i suci koji će biti angažirani u posebnim odjelima Federalnog tužiteljstva i Vrhovnog suda Federacije najvjerojatnije će biti imenovani već na sjednici u rujnu. Postoji više prijedloga, a jedan od njih je da se sada imenuje određeni broj sudaca i tužitelja, o čemu odluku donosi Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH. VSTV je potkraj prošle godine objavio natječaj za izbor posebnog zamjenika glavnog federalnog tužitelja, ali i deset sudaca u Vrhovnom sudu FBiH te devet tužitelja u Federalnom tužiteljstvu. Natječajnom procedurom je za sve njih istaknuto da trebaju imati iskustvo u radu na predmetima organiziranoga kriminala i korupcije, odnosno složenim kaznenim predmetima. Inicijativa za uspostavu ovoga svojevrsnog paralelnog suda i tužiteljstva, koje je posve centralizirano u Sarajevu i na koje će, ako je suditi po dosadašnjoj praksi, utjecaj imati tamošnja javnost, potaknule su američka administracija i Europska unija. Te stvari same po sebi nisu prijeporne dok se u BiH ne dođe do detalja. Naime, uz apsolutnu potporu borbi protiv korupcije, uspostava dviju specijaliziranih i visokounitariziranih institucija odmah izaziva sumnju. Naime, Zakonom o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je donijela "platformaška" Vlada, iz koje su bile izbačene ključne hrvatske stranke, uređeno je pitanje osnivanja, organizacije, nadležnosti, ovlasti i načina rada posebnog odjela Federalnog tužiteljstva za suzbijanje korupcije, organiziranog i međužupanijskog kriminala; osnivanje, organizacija, nadležnost i postupanje posebnog odjela Vrhovnog suda Federacije BiH za korupciju, organizirani i međužupanijski kriminal, način izbora posebnog zamjenika glavnog federalnog tužitelja i drugih tužitelja te sudaca posebnog odjela Vrhovnog suda.

Sustav "kadija"

Iako je cijeli sustav zamišljen po uzoru na onaj koji postoji u susjednoj Republici Hrvatskoj, ni izbliza zakonska rješenja nisu donijela takva rješenja. Čak i unatoč tome što je Hrvatska jednonacionalna država, cijeli sustav je decentraliziraniji nego što je to Federacija BiH. Naime, u Hrvatskoj, uz glavni u Zagrebu, postoje regionalni uredi Uskoka, i to u Splitu, Rijeci i Osijeku, ali i četiri uskočka suda u Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu. Uredi Uskoka vode istrage i podižu optužnice uglavnom u prvome stupnju pred županijskim odjelima uskočkih sudova smještenih u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci. Prvostupanjsku odluku donose županijski sudovi, a odluke u drugome stupnju posebni uskočki odjel pri Vrhovnome sudu Hrvatske. U FBiH bit će sve suprotno od toga te će se otvoriti isti prijepori kao sa Sudom BiH, ali i Tužiteljstvom BiH. Prijedlozi, koji će se očito realizirati, ne ulijevaju povjerenje, prije svega, Hrvatima. Naime, sjedište tužitelja, uključujući voditelja posebnoga odjela, i sudaca bit će u Sarajevu. Nepovjerenje pokazuju i prijavljeni kandidati za pozicije u federalnom uskočkom uredu tužitelja, ali i suda. Tamo su, naime, tek jedan ili dvojica prijavljenih Hrvati. Postoje čak poluglasne najave iz dijela pravosudnih krugova kako će se sada konačno procesuirati "velike ribe" ispod Ivana, što je često narativ koji se može čuti u sarajevskim političkim krugovima. Za očekivati je da će nakon izvjesnog vremena zakon kojim je ova institucija utemeljena biti poslan na ocjenu Ustavnoga suda, i to zbog otimanja nadležnosti županijama te činjenice da jedan sud donosi odluke u dva stupnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije