Kao i do sada

Susret Velež - Zrinjski dio izborne kampanje, posljednji tjedan pred izbore rastu napetosti

28.09.2024.
u 15:00

U kanalima komunikacije navijačkih skupina Red Army i Ultras najavljuje se spaljivanje transparenata i zastava najtrofejnijeg kluba, ali i osveta, što izaziva i međunacionalne obračune

Nogometni susret mostarskih rivala Zrinjskog i Veleža mogao bi biti i više od nogometa, a već je postao sastavni dio predizborne kampanje nakon što je donesena odluka da gostujući navijači najbolje bosanskohercegovačke momčadi - Ultrasi neće moći nazočiti utakmici. Nitko nije službeno objasnio koji su točno razlozi motiv za takvu odluku, ali se pretpostavlja kako postoji oprez jer bi ovaj susret mogao uzburkati strasti u gradu na Neretvi, piše Večernji list BiH. U razmjeni "vatre" između navijačkih krugova Veležova Red Armyja i Ultrasa, navijačke skupine Plemića, već danima se najavljuje kako će na subotnjem susretu biti zapaljen dio Ultrasovih zastava i obilježja. Ovoga proljeća najprije su "moleri", odnosno navijači Veleža preodjeveni u radnike, u večernjim satima napali jednoga mladića i nanijeli mu ozljede u predjelu glave te oteli dio navijačkoga arsenala Ultrasa. Uslijedila je osveta navijača Zrinjskog, koji su pokupili više od 50 zastava i obilježja Red Armyja. Nakon najava o spaljivanju obilježja Zrinjskog, iz ove navijačke skupine poručili su da ni oni neće ostati dužni. Sada se čak spominje da bi nedaleko od stadiona mogli zapaliti 50-ak transparenata Veleža. Te su priče poznate i policiji, koja je, očito, na oprezu zbog ovoga susreta, a koji dolazi tjedan dana prije lokalnih izbora koji redovito, kao i u ostatku BiH, podižu međunacionalne napetosti. Mostarski gradonačelnik Mario Kordić izrazio je prosvjed što navijačima Zrinjskog nije dopušten dolazak na susret.

Izetbegović i zastava Turske

- Protivim se bilo kakvim zabranama, posebno kada su u pitanju sportska natjecanja. Čvrsto vjerujem da smo u ovom mandatu napravili mnogo na sigurnosti Mostara, ali i ukupnom ozračju. Nadam se da ćemo i utakmicom HŠK Zrinjski - FK Velež pokazati istinsko sportsko ozračje i fer natjecanje - napisao je Kordić na svome Facebook profilu. No, stvari bi se mogle drastično promijeniti u slučaju da se ipak zapale transparenti Zrinjskog te uslijedi osvetnička akcija. Sve je to suprotno od više od 20-dnevne kampanje koja je u Mostaru, ali i u većem dijelu Bosne i Hercegovine protekla razmjerno mirno, uz pojedinačne incidente u nekoliko sredina. Mostar će, kao i druge nacionalno mješovite sredine, biti u središtu pozornosti, gdje će birači mnogo više odlučivati na temelju prebrojavanja nacionalnih krvnih zrnaca nego prema političkoj afilijaciji. I u ovim sredinama, nevezano uz moguće incidente s navijačima, u posljednjem će se tjednu otvoriti one teške, baražne teme poput stolnog, glavnog grada Hrvata, izgradnje Islamskoga centra u središtu grada do standardnih tema koje zapale nacionalne strasti. S druge pak strane, u uglavnom jednonacionalnim sredinama kakve su Sarajevo odnosno Banja Luka, glavni ogled će biti između dvaju bošnjačkih odnosno srpskih političkih opcija. Ponajprije u Novom Gradu te općini Centar u Sarajevu, utakmica će biti između radikalne SDA i DF grupacije i njezinih političkih priljepaka s jedne strane te umjerene "trojke", protiv koje je upregnuta cijela mašinerija kako bi je se prikazalo kao izdajnike Bošnjaka i nekoga tko stalno pravi "ustupke" Hrvatima i Srbima. U funkciji izbora predsjednik SDA Bakir Izetbegović otputovao je u Tursku te se fotografirao u tvornici ubojitih vojnih dronova Bayrak s jaknom na čijem se rukavu nalazila zastava Turske. Očito kako bi na temelju toga sentimenta, iza kojeg stoji Turska, poslao poruku za predstojeće lokalne izbore u BiH. U Banjoj Luci je pak čelnik SNSD-a Milorad Dodik uložio najviše energije kako bi kandidat ove stranke Nikola Šobot, inače kardiolog i predstojnik Klinike za kardiokirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra RS-a, pobijedio na izborima Draška Stanivukovića iz PDP-a, za kojega nije sigurno da ga podupire cijela oporba. Ne podržava ga Jelena Trivić, koja se razišla s tom strankom, a nije čvrsta potpora ni posrnulog SDS-a. Da bi sve, međutim, bilo u okvirima pravila igre, odnosno kako bi se pokušalo spriječiti radikalizaciju, Središnje izborno povjerenstvo odlučilo je oštrije kažnjavati sve političke stranke koje su kršile propise koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Glorifikacija Mladića

SIP je izrekao do sada najveću pojedinačnu kaznu jednom od kandidata na predstojećim lokalnim izborima zbog veličanja Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine. A kazna od 20.000 maraka ide "umjerenom" PDP-u, stranci koja je, inače, favorit međunarodne zajednice u BiH naspram SNSD-a Milorada Dodika, jer je njihov kandidat za načelnika Kalinovika Vlado Sladoje postavio u ovome mjestu plakate na kojima je odjeven upravo kao Mladić. U jednoj od objava čak je to izravno doveo u vezu i spomenuo krvnika Mladića. Kako god, u toj općini na istoku zemlje Sladoje će biti načelnik. Naime, čak trojica kandidata, odnosno rođaci Radomir Sladoje, aktualni gradonačelnik iz SNSD-a, Đorđe Sladoje iz SDS-a te Vlado Sladoje pretendiraju za prvu poziciju. Nije, međutim, Sladoje jedini kažnjen. Osam tisuća maraka mora platiti i gradonačelnik Draško Stanivuković jer kampanju za novi mandat vodi zlorabeći poziciju i koristeći gradske fondove. Deset tisuća maraka kazne stiže na račun SDP-a jer je čelnik ove stranke Nermin Nikšić koristio poziciju premijera u kampanji. Nešto manje, osam tisuća, morat će platiti Milorad Dodik iz istih razloga, ali i zbog zloporabe djece u predizbornoj kampanji njegove stranke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije