Iako su školska zvona označila početak nastave, u pojedinim bh. školama sve je više praznih klupa

Sve manje djece, postoje i škole u BiH koje imaju samo jednog učenika

škola, učenici
Dusko Jaramaz/PIXSELL
16.09.2024.
u 10:04

BiH je povijesno emigracijska zemlja koju je godišnje napuštalo od 15.000 do 17.000 osoba. Procjenjuje se kako je u posljednja tri desetljeća odlazak udvostručen, sve je manje mladih obitelji, a samim time i rođene djece.

Zbog masovnog odlaska mladih i velikog broja umrlih, BiH bi nastavila gubiti stanovništvo, čak i u slučaju da udvostruči stopu fertiliteta s 1,3 na 2,5 djece po ženi. Zbog pada nataliteta sve je manje i učenika u osnovnim školama, bilježi službena statistika. Smanjenje broja učenika varira u odnosu na županije, od 3% u BPŽ-u pa do gotovo 50% u PŽ-u.

Zabrinjavajuće brojke

BiH ima sve manje upisanih učenika u osnovnim i srednjim školama. U 10 godina broj djece u školskim klupama smanjen je za čak 93.000, što znači da je izgubljen cijeli jedan grad. U BiH je danas, u odnosu na prije 30-ak godina, upola manji broj rođene djece. Prije 30-ak godina imali smo godišnji prosjek živorođene djece od 60.000. Danas BiH ima godišnji prosjek od 24.000 djece. U školskoj 2023./2024. godini upisano je 256.385 učenika u osnovne škole, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za gotovo 4000 učenika, odnosno 3952. Međutim, u odnosu na školsku 2017./2018. to je pad za 26.561 učenika. Broj srednjoškolaca bio je 107.821, što je za 115 manje u odnosu na proteklu školsku godinu, a u odnosu na 2017./2018. za 16.327. Već desetljećima demografi upozoravaju da BiH konstantno bilježi negativan prirodni prirast. Prošle godine preminulo je 25.807 osoba, a rođene su 18.344 bebe, prenijeli su mediji. Alarm je sve glasniji, a školska zvona sve tiša. Unatoč postojanju lokalnih strategija ruralnog razvoja, broj učenika u školskim klupama smanjuje se iz godine u godinu. U središnju školu “Dositej Obradović” u Koraju ove godine upisana su svega tri prvašića. - Ovo je najmanji broj upisanih učenika u šest godina otkako sam ravnatelj. Ukupno škola ima 86 učenika, s tim što smo u postupku prelaska, tri učenika odlaze u druge škole. Trend smanjenja broja učenika se nastavlja - kaže za federalna.ba Zdravko Tošić, ravnatelj OŠ “Dositej Obradović”. Zakonom je predviđeno da odjel čini minimalno pet učenika, no veliki broj područnih škola ih nema toliko. Tako postoje i škole koje imaju samo jednog ili najviše tri učenika. Zbog nedovoljnog broja sve su češći kombinirani odjeli. - Imamo šest područnih odjela, samo je jedan kombinirani. Imamo školu sa samo jednim učenikom i dvije kombinacije nižih razreda. Zakon još nije predvidio kombinacije viših razreda, a i tu je drastično smanjen broj učenika - nastavlja Tošić.

Alarmantno stanje

Broj stanovnika u Bihaću svake je godine manji, a vidljivo je to i u školama. - U bihaćkoj školi Gornje Prekounje - Ripač svake je godine najmanje 20 učenika manje, a ove godine najmanje prvašića. Dječja graja sve je tiša - kaže profesorica Ema Lipovača. - Prije smo imali po 36 učenika i po četiri odjela u školi, a sada je upisan jedan razred s 26 učenika. I to je veliki broj u jednom razredu. Sada učim 3. razred sa 16 učenika, a nekada sam radila s 36 učenika - kaže Lipovača.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije