Tisuće ljudi u BiH ne mogu prijaviti prebivalište i dobiti dokumente

19.09.2024.
u 17:07

U BiH, prema procjenama, deseci tisuća ljudi, među kojima su i pripadnici romske populacije, ne mogu prijaviti prebivalište i dobiti osobne identifikacijske dokumente. U mnogim slučajevima nema dostupnih dokumenata zbog nereguliranog vlasništva. Novinari BHRT-a provjerili su kako unaprijediti uočene zakonske manjkavosti. Prilikom prijave prebivališta u BiH uočeni su problemi koji posebno pogađaju osobe u stanju socijalne potrebe i romsku populaciju. Uzroci problema tiču se procedure legalizacije boravka. Ako problem ne bude riješen, posljedice uključuju daljnje marginaliziranje ove populacije i porast rizika da postanu žrtve trgovine ljudima. - Mi smo imali slučaj žrtve trgovine ljudima, radilo se o djetetu koje je tek napunilo 18 godina, koje je bilo u sigurnoj kući. Imalo je prebivalište u RS-u. I mi smo došli u situaciju da je odjavilo svoje prebivalište u RS-a, ali nije moglo prijaviti svoje novo prebivalište zbog napunjenih 18 godina te neposjedovanja nikakve stambene jedinice - kaže Mirsad Bajramović, direktor Udruge “Zemlja djece” u BiH. Jedan od ciljeva je osigurati da ove osobe imaju legalan status, koji će im olakšati pristup osnovnim ljudskim pravima. - Važeći Zakon o prebivalištu državljana BiH uvodi isključujuće uvjete, imperativne naravi, zbog kojih postoji mogućnost da određena osoba ne može prijaviti prebivalište, a ako ne može prijaviti prebivalište, onda se dovodi u situaciju da je ugrožen niz drugih prava te osobe - kaže Zlatan Begić, profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli. Ovi problemi proizlaze iz Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH koji od 2015. zahtijeva dokaze o vlasništvu ili valjanu pravnu osnovu za prijavu prebivališta. U mnogim slučajevima, posebno u romskim zajednicama, nema dostupnih dokumenata zbog nereguliranog vlasništva.

- U projektu koji treba poboljšati ljudska prava u oblasti onih koji su socijalno marginalizirani, ali i romske populacije, izmjenama zakona u BiH treba umanjiti mogućnost zloupotrebe ovakve marginalizirane populacije, doprinijeti da isključimo mogućnost trgovine ljudima ove skupine - kaže Jasmin Bešić, direktor USAID/INSPIRE programa. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije