Zasladite se sredinom tjedna jednim pravim jesenskim desertom - tortom od mrkve. Priprema je vrlo jednostavna, a kako piše BBCgoodfood, kriška torte odlično ide uz šalicu čaja kako biste se opustili nakon cijelog radnog dana.
Sastojci:
230 ml ulja
100 g jogurta
4 jaja
265 g oštrog brašna za kolače
335 g Muscovado smeđeg šećera
265 g naribane mrkve
100 g grožđica
100 g oraha ili pekan oraka, izrezanih na veće komade
Začini:
1 i pol žličica ekstrakta vanilije
Žličica korice od naranče
2 i pol žličice cimeta
1/4 žličice muškatnog oraščića
Za kremu:
100 g maslaca
300 g šećera u prahu
100 g svježeg sira, može i mascarpone
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Uljem premažite kalup za kolač i stavite papir za pečenje. Ako želite raditi tortu od dva sloja, uzmite dva kalupa. U jednoj zdjeli pomiješajte ulje, jogurt, jaja, vaniliju i koricu naranče, a u drugoj brašno, šećer, cimet, muškatni oraščić i prstohvat soli.
Spojite mokre i suhe sastojke u istu posudu i dodajte mrkvu, grožđice i pola oraha/pekan oraha. Dobro promiješajte i izlijte smjesu u kalup/kalupe.
Pecite 25-30 minuta i ostavite da se ohladi prije vađenja iz kalupa.
Za kremu umiksajte maslac i šećer u prahu, pa dodajte sir i još jednom sve dobro umutite mikserom dok ne dobijete glatku smjesu.
Ako ste se odlučili za tortu, premažite jedan biskvit kremom i dodajte orahe, stavite drugi biskvit i ponovite postupak, a ako ste sve radili u jednom kalupu kremu premažite preko vrha i ukrasite orasima.