Gradonačelnik pisao bošnjačkoj zajednici

Traži se isprika zato što je bošnjački vojnik uvrijedio ministricu Klaudiju Tanner

19.10.2024.
u 18:01

ako je izvijestio austrijski list "Krone Zeitung", gradonačelnik Bečkog Novog Mjesta izravno se obratio Kulturnoj zajednici bosanskih muslimana Austrije

Gradonačelnik austrijskog Bečkog Novog Mjesta (Wiener Neustadt) Klaus Schneeberger zatražio je od lokalne zajednice bosanskih muslimana da se jasno ograde od poteza sunarodnjaka koji je nedavno izazvao međunarodni incident jer se odbio rukovati s ministricom obrane Austrije Klaudijom Tanner. Kako je izvijestio austrijski list "Krone Zeitung", gradonačelnik Bečkog Novog Mjesta izravno se obratio Kulturnoj zajednici bosanskih muslimana Austrije. Napisao je vrlo jasno pismo. Gradonačelnik Klaus Schneeberger je u pismu Kulturnoj zajednici bosanskih muslimana Austrije sa sjedištem u Bečkom Novom Mjestu naveo kako oštro osuđuje takav pristup.

Nema toleriranja

Schneeberger u svom tekstu ističe: "Jedno je sigurno, odbijanje rukovanja sa ženom iz vjerskih razloga ne smije se tolerirati! Ne smije se tolerirati argumentiranje ovog pristupa osobnim ili vjerskim vrijednostima."

Političar ÖVP-a u pismu nastavlja: "Imajući to na umu, pretpostavljam da ću od vaše udruge dobiti javno objašnjenje kako bih poslao široko vidljiv znak tolerancije i integracije u Bečkom Novom Mjestu!" Klaus Schneeberger je član Austrijske narodne stranke (Österreichische Volkspartei, ÖVP), najveće austrijske stranke. Politički program ÖVP-a temelji se na konzervatizmu, umjerenom euroskepticizmu, umjerenom desničarskom populizmu i kršćanskoj demokraciji. Stranku dosta podupiru u velikim gradovima poput Beča i Linza.

Ministrica obrane Klaudia Tanner i zamjenik ministra Slaven Galić iz BiH potvrdili su da se novoimenovani poručnik bosanskohercegovačkih korijena odbio rukovati tijekom ceremonije u krugu vojne akademije u Bečkom Novom Mjestu. Republika Austrija omogućila je tom mladiću školovanje i stručno usavršavanje. Galić je naveo kako se sve odigralo neposredno prije tradicionalne svečanosti na kraju aktivnosti Terezijanske vojne akademije. "Časnik iz BiH odbio je rukovanje s ministricom Tanner jer je žena, povezujući to sa svojim vjerskim uvjerenjima", rekao je Galić. Zbog toga se Galić na ceremoniji ispričao uime Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH te izrazio očekivanje da ovaj incident neće narušiti odnose BiH i Austrije.

Jedno piše, drugo radi

U pitanju je Benjamin Fukelja iz Sarajeva, koji je odbio rukovanje s ministricom Austrije. Takvo ponašanje nije se očekivalo, jer zabrana rukovanja sa ženom nije u tradiciji bosanskohercegovačkih muslimana, iako neka tumačenja Kurana to propisuju. Ovakvu praksu slijede pripadnici selefističkog pokreta, koji smatraju da je strogo zabranjeno dodirnuti ženu koja im nije u srodstvu, te se ne rukuju sa ženama.

Ministar Zukan Helez također je uputio pismo isprike ministrici Klaudiji Tanner, izražavajući žaljenje zbog ponašanja kadeta Fukelje. Istovremeno, Helez je nagradio kadeta Fukelju potpisivanjem ugovora kojim je Fukelja službeno postao časnik Oružanih snaga BiH u činu potporučnika. Taj je potez osudila Republika Srpska, dok se Helez nije službeno očitovao o incidentu.

Ranije ove godine, Emela Mujanović, vojnikinja, napustila je Oružane snage BiH jer joj nije bilo dopušteno nošenje hidžaba (pokrivala za kosu). Ustavni sud BiH odbacio je njezinu apelaciju, smatrajući da nema narušavanja prava. Ministar Helez je najavio da će joj pomoći u pronalaženju posla u Ministarstvu obrane BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije