STRUČNJACI SUGERIRAJU

Trik s novinama dobro će vam doći u kuhinji: Ovu namirnicu štite od brzog kvarenja

20.10.2024.
u 13:28

Stručnjaci iz NRC Business Wastea tvrde da se svježina jabuka može produljiti, a rješenje bi moglo biti njihovo odvojeno skladištenje. Stručnjaci sugeriraju da pojedinačno zamatanje svake jabuke može spriječiti da jedna trula voćka uništi ostale. Paul Jackson iz NRC Business Wastea, tvrtke specijalizirane za upravljanje otpadom i ekološkim alternativama odlagalištima, naglasio je važnost odlaganja.

Kako jabuke mogu dulje ostati svježe?

“Ključ dugoročnog skladištenja jabuka počinje odabirom pravog voća. Jabuka mora biti savršena – to znači da nema modrica, posjekotina i oštećenja od insekata. Osim toga, peteljka treba ostati netaknuta jer slomljena peteljka ili peteljka koja nedostaje može dovesti do bržeg kvarenja. Svježe ubrane jabuke iz voćnjaka idealne su jer su jabuke kupljene u trgovini možda prskane pesticidima koje mogu utjecati na proces sazrijevanja”, objasnio je. Ali način na koji skladištite jabuke može učiniti da traju još dulje, piše Express, a prenosi net.hr.

Paul je rekao: “Kako biste svoje jabuke održali u najboljem stanju, stavite ih u suhi, prozračni materijal. Opcije uključuju piljevinu, žitarice, osušen pijesak ili čak novine. Ovi materijali pomažu u apsorpciji viška vlage, što može dovesti do truljenja, a istovremeno osiguravaju prozračnu okolinu koja sprječava da jabuke istrunu ili postanu vlažne.”

“Kako biste dodatno zaštitili svoje jabuke od preranog kvarenja, zamotajte ih pojedinačno u novinski papir. Ovaj trik sprječava da jedna loša jabuka utječe na ostale, budući da papir sadrži sav plin etilen koji se oslobađa ako se jabuka počne kvariti. Izoliranjem svake jabuke osiguravate da ostale ostanu nepromijenjene, što može značajno produžiti njihovu svježinu”, dodao je.

Paul je također ponudio savjet o skladištenju jabuka odvojeno od krumpira: “Čuvajte zapakirane jabuke na hladnom i suhom mjestu, poput smočnice ili podruma. Važno ih je držati podalje od krumpira jer krumpir proizvodi plin koji se zove etilen, a koji ubrzava proces sazrijevanja jabuka, uzrokujući njihovo brže kvarenje. Hladno okruženje usporit će prirodne procese sazrijevanja i starenja jabuka, produžujući im rok trajanja.” 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije