Ponekad jednostavni kućanski trikovi ispadnu najučinkovitiji. Svi smo upoznati s brzim propadanjem banana, a u trgovini ih najčešće kupimo nekoliko te ih ne stignemo sve pojesti prije nego postanu smeđe jer sazrijevaju samo nekoliko dana nakon kupnje. No, one bi zapravo trebale trajati tjednima, a da se ne pokvare, piše Mirror.
Stabljika banane proizvodi biljni hormon rasta koji se zove plin etilen, a koji pomaže pretvoriti stvrdnuto zeleno voće u nježni i slatki oblik. Uz banane, plin etilen proizvode i jabuke, avokado, mango, kruške, breskve i bobičasto voće. Kada su svi zajedno pohranjeni, stvara se visoko koncentrirano mjesto za nakupljanje plina zbog čega će plodovi će međusobno prezreti, što će na kraju dovodi do truljenja.
Farmerka i kuharica Brenda Anderson podijelila je način kako to spriječiti. Voće je potrebno staviti u hladnjak jer se tako izbacuje iz zone etilena i najbolje ga se održava svježim. "Mislila sam da zvuči pomalo ludo, ali sam pokušala. Prijateljica mi je rekla da stavim banane u smeđu papirnatu vrećicu za namirnice, čvrsto je zatvorim i stavim je u posudu za pečenje te u hladnjak. Objasnila mi je da kora pocrniti, ali banane će imati dobar okus", objasnila ja Anderson.
Inače je zabluda da se žuto voće ne smije čuvati u hladnjaku, a zabluda vjerojatno dolazi od toga što kora pocrni zbog niske temperature što većina ljudi smatra kao kvarenje banane. No, ako se banana u hladnjak stavi na vrhuncu zrelosti, to će spriječiti daljnje sazrijevanje. Voće unutar kore ostat će svježe i bit će dobro za jelo tjednima. "Nakon dva i pol tjedna u posudi za pečenje u hladnjaku izvadila sam svoje banane da ih probam. Stvarno sam željela isprobati ovu metodu", zaključila je Anderson.