U srpnju ove godine turisti su ostvarili 240.792 posjeta, što je više za 17,9 posto u odnosu na lipanj

U BiH najdulje boravili turisti iz Latvije, Irana, Ukrajine, Kuvajta, Egipta...

15.09.2024.
u 21:54

Turistička ponuda Bosne i Hercegovine iz godine u godinu diže se na višu razinu, stoga i ne čudi što sve veći broj turista dio odmora odlučuje provesti upravo u ovoj državi. Potvrđuju to i brojna istraživanja koja pokazuju visoku razinu zadovoljstva turista, koji ne samo da uživaju u novim iskustvima koja su stekli u BiH nego planiraju ponovni posjet te preporučuju BiH kao destinaciju drugima. Uz navedeno, sve češće imamo priliku o ljepotama BiH čitati i u svjetski poznatim časopisima koji su neke od gradova, ali i prirodnih ljepota svrstali među svjetski poznate destinacije. U svojim tekstovima najčešće opisuju različite kulture, bogatu povijest i gastronomsku ponudu te prirodne ljepote, što BiH čini sve atraktivnijom i poznatijom destinacijom.

Više turista
Da se broj turista konstantno povećava, pokazuju i podaci domaćih statističkih agencija. - U srpnju ove godine turisti su ostvarili 240.792 posjeta, što je više za 17,9 posto u odnosu na lipanj ove godine i za 13,6 posto više u odnosu na isti mjesec lani, priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH. Kako se navodi u podacima, turisti su ostvarili 517.295 noćenja, što je više za 25,6 posto u odnosu na lipanj ove godine i za 8,4 posto više u odnosu na srpanj 2023. U ukupno ostvarenom broju noćenja domaćih turista je 24,1 posto, dok je 75,9 posto stranih turista.

Broj noćenja domaćih turista veći je za 13,5% u odnosu na lipanj 2024. i manji za 3,7% u odnosu na srpanj prošle godine. Broj noćenja stranih turista veći je za 30% u odnosu na lipanj 2024. i veći za 13% u odnosu na srpanj 2023. godine. U promatranom mjesecu u strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Saudijske Arabije - s 21,5 posto, Turske s 11,3 posto, Srbije sa 6,9 posto, Hrvatske s 5,7 posto, Poljske s 4 posto, Njemačke s 3,9 posto, SAD-a s 3,2 posto, Slovenije s 3 posto i Ujedinjenih Arapskih Emirata s 2,9 posto, što predstavlja 62,4 posto ukupnog broja noćenja. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 37,6 posto noćenja. Kako se nadalje navodi u podacima državne Agencije za statistiku, stopa iskorištenosti soba u srpnju 2024. iznosila je 45,2 posto, a stalnih kreveta 37,5 posto, dok je u istom mjesecu lani iskorištenost soba iznosila 43,1 posto, a stalnih kreveta 36,5 posto.

Prema okviru smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti “hoteli i sličan smještaj” s udjelom od 92,9 posto. Što se tiče duljine boravka stranih turista u BiH, na prvom mjestu su turisti iz Latvije s 5 noćenja po dolasku, Irana s 4,2 noćenja, Ukrajine s 4 noćenja, Litve i Kuvajta s po 3,9 noćenja i Egipta i Francuske s po 3,6 noćenja u prosjeku.

Apartmani, kampiranje...
Turistima je u srpnju u BiH bilo na raspolaganju 21.516 soba, apartmana i mjesta za kampiranje, što je za 4,7 posto više u odnosu isti mjesec lani, i 47.616 raspoloživih kreveta, što je više za 4,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U okviru djelatnosti “hoteli i sličan smještaj” turistima su bili na raspolaganju ukupno 19.481 soba i apartman, što je za 4,7 posto više u odnosu na srpanj prošle godine, i 41.355 kreveta, što je za 5,4 posto više u odnosu na isti mjesec lani. - Cilj statističkog istraživanja je praćenje turističke aktivnosti u komercijalnim smještajnim objektima i osiguravanje međunarodno usporedivih podataka statistike turizma u BiH u skladu s važećom EU regulativom za statistiku turizma - priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije