A broj teško oboljelih samo raste

U BiH najveći porez na lijekove, pogledajte koliki je u Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji... i što to znači

02.10.2024.
u 08:10

Od 2006. do 2023. godine troškovi po osnovi PDV-a u zdravstvenom sustavu FBiH iznosili su oko 2 milijarde KM, od čega je trošak PDV-a u Fondu solidarnosti FBiH oko 232 mil. KM

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u okružju koja ima jedinstvenu poreznu stopu PDV-a koja se primjenjuje na sve proizvode, uključujući i lijekove, i ta porezna stopa najveća je u regiji, odnosno čak tri puta veća u odnosu na pojedine zemlje regije (u Hrvatskoj i S. Makedoniji porezna stopa na lijekove iznosi 5 posto, u Sloveniji 9,5 posto, a u Srbiji 10 posto). Inicijativa za smanjenje stope PDV-a na lijekove pokrenuta je davno, a ovih dana ponovno je aktualizirana kroz zastupničko pitanje na sjednici Zastupničkog doma Federacije BiH "Zašto neki pacijenti ostaju uskraćeni za sredstva iz Fonda solidarnosti?".

Što kaže zakon

Naime, broj teško oboljelih u Federaciji BiH svakodnevno raste. Raste i broj pacijenata na listi Fonda solidarnosti koji čekaju ostvariti svoje pravo na liječenje. Kako navode iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, osim svakodnevnog rasta broja oboljelih i nestašice pojedinih lijekova na svjetskom tržištu, jedan od razloga je nedostatak sredstava, a ovaj problem djelomično bi mogao biti riješen ukidanjem ili smanjenjem stope PDV-a na lijekove.

Naime, iz Zavoda ističu kako trošak PDV-a u zdravstvenom sustavu Federacije BiH dodatno financijski opterećuje zavode zdravstvenog osiguranja, zdravstvene ustanove i građane kao krajnje korisnike zdravstvene zaštite. - Prema Zakonu o PDV-u, zavodi zdravstvenog osiguranja i zdravstvene ustanove obvezni su plaćati PDV po stopi od 17 posto za lijekove, ortopedska pomagala i druga medicinska sredstva koja se koriste tijekom liječenja, ugradbeni materijal kod operacija u kirurškim disciplinama, medicinska sredstva i opremu koja se nabavlja u cilju liječenja. Istodobno, zavodi i zdravstvene ustanove izuzeti su od obveze plaćanja PDV-a na medicinske usluge.

Promatrajući razdoblje od 2006. do 2023. godine, otkad je usvojen Zakon o PDV-u, troškovi po osnovi PDV-a u zdravstvenom sustavu Federacije BiH iznosili su oko 2 milijarde KM, od čega je trošak PDV-a u Fondu solidarnosti Federacije BiH oko 232 mil. KM. S obzirom na ograničena sredstva kojima Federalni zavod raspolaže, trošak PDV-a po osnovi lijekova i potrošnog medicinskog materijala koji se financiraju sredstvima Fonda solidarnosti Federacije BiH značajno je financijsko opterećenje - objasnili su iz Zavoda. Dodaju kako bi se smanjenjem odnosno ukidanjem PDV-a na lijekove i medicinska sredstva značajno financijski rasteretilo zavode zdravstvenog osiguranja, ali i građane, što bi, među ostalim, doprinijelo dugoročnoj održivosti zdravstvenog sustava i unaprjeđenju kvalitete zdravstvene zaštite građana.

Razmatranje inicijative

Podsjetili su na činjenicu da je Federalni zavod u suradnji sa svim zavodima zdravstvenog osiguranja u Bosni i Hercegovini pokrenuo zajedničku inicijativu prema Vijeću ministara BiH u cilju ukidanja ili povrata PDV-a na lijekove i medicinska sredstva. Vijeće ministara razmotrilo je inicijativu za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva te ju je uputilo Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje da razmotri provedivost.

Na sastanku ravnatelja zavoda održanom u 2023. godini ponovno je aktualizirano pitanje troškova PDV-a na sve robe i usluge koje plaćaju zavodi i zdravstvene ustanove te ponovljeno da se uputi zahtjev svim mjerodavnim institucijama za rješavanje tog pitanja.- Očekujemo da će Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje razmotriti i usvojiti inicijativu svih zavoda zdravstvenog osiguranja u BiH kojima je cilj ukidanje ili smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva po ugledu na druge zemlje, odnosno poduzeti mjere kako bi se omogućio povrat PDV-a u zdravstveni sustav - zaključili su iz zavoda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije