Kiseljak

U Kiseljaku danas dvostruko slavlje, slavi se Dan općine, a katolici i patron župe

20.07.2024.
u 13:39

U spomen na 20. srpnja 1244. godine datum iz datira prvi sačuvani pisani trag o postojanju Kiseljaka kao naseljenog mjesta, Kiseljak danas slavi 780 rođendan. Ovaj datum koji se nakon rata proslavlja kao Dan općine obilježen je uz ostalo i Svečanom sjednicom Općinskog vijeća. Uz nazočnost brojnih gostiju, načelnika gradiva i općina prijatelja, od Kaštela i Zaprešića s kojim ova srednjobosanska općina najdulje gaji prijateljske i pobratimske odnose, preko Koljnofa u Mađarskoj, Gruda do Grada Lipika s kojim je Kiseljak također  uspostavio prijateljske odnose, veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Ivana Sabolića do brojnih drugih gostiju predstavnika vlasti na različitim razinama na čelu s Predragom Čovićem, predsjednikom Vlade Zapadno-hercegovačke županije te Lidijom Bradara, predsjednicom Federacije BiH,  predstavnici općinskih tijela vlasti prisjetili su se urađenog u proteklih godinu dana te podijelili viziju budućeg razvoja ove općine koja je podnijela inicijativu za proglašenje gradom. Uvod u prisjećanje na Kiseljak danas i viziju razvitka sutra bio je kratki film, a potom je o projektima govorio načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić Ramljak. „Ovdje se dolazi živjeti, Kiseljak je takva sredina da poželite doći i ostati ovdje živjeti“, riječi su kojima je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana opisao Kiseljak. Dopunio ga je Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića koji je kako je kazao zajedno s izaslanstvom ovog grada u Kiseljak dolazi već 20 godina. „Tu se već osjećamo doma i vjerujte da nam je najteže kada moramo otići“, kazao je Turk. O zajedništvu i prijateljstvu koje Ne poznaje granice u svom je obraćanju govorio Predrag Čović, predsjednik Vlade ZHŽ  koji je istaknuo da je hrvatski narod jedan ali i da ga raduje što je Kiseljak prije pet godina potpisao povelju prijateljstva s jednom hercegovačkom općinom, Grudama. Gosti iz Zaprešića i Kaštela su i ove godine tradicionalno darivali domaćine, HKUD „Fra Karlo Kujundžić“ iz Brestovskog te HKUD „Gromiljak“ iz Gromiljaka.

Kako je dan općine prigoda nagraditi zaslužne pojedince i udruženja povodom Dana općine zahvalnice je dobilo troje mladih sportaša, atletičar Adrian Bošnjak, nogometašica Glorija Slišković, i tenisač Ivan Biletić. Dobitnici priznanja Povelja općine su Udruga Sportkis, organizatori  SARA 5k utrke, a jednakim priznanjem nagrađena je i Sandra Biletić, autorica o povijesti Kiseljaka. Plaketu općine Kiseljak  koju dodjeljuje Općinsko vijeće dobila je tvrtka „Inoma“ d.o.o. za izniman doprinos gospodarskom razvitku općine. Plaketom općine Kiseljak nagrađena je i prof.dr.sc. Perina Meić,  za izniman doprinos znanosti, promicanje hrvatskoj jezika i književnosti. U ime dobitnika priznanja koji su u poljima svojeg rada, od sporta, književnosti i znanosti do gospodarstva na najbolji način promovirali Kiseljak, zahvalila se prof.dr. sc. Perina Meić. Prije svečane sjednice, polaganjem vijenaca, domaćini i gosti odali su počasti poginulim hrvatskim braniteljima.
Nakon Svečane sjednice, proslava Dana općine preselila se na Trg kneza Radoje gdje je održan koncert Novih Fosila. Koncert je dar tvrtku „Sarajevski kiseljak“ svim Kiseljačanima i gostima, a uz Sanju, Marinka i Zeca mnoštvo okupljenih na trgu je pjevalo hitove benda koji ove godine slavi 55 godina postojanja.
Uz Dan općine vjernici katolici slave i nebeskog zaštitnika župe Kiseljak Svetog Iliju. Ovaj starozavjetni svetac koji je živio devet stoljeća prije Krista, od 1752. godine zaštitnik je i BiH, podsjetio je okupljene na središnjem misnom slavlju fra Stjepan Antolović, župnik vikar iz Busovače koji je, uz sudjelovanje brojnih svećenika, predvodio misu u kiseljačkoj župnoj crkvi posvećenoj upravo sv. Iliji. “Sveti Ilija dizao je glas protiv društvenih nepravdi vremena u kojem je živio, protiv korupcije ondašnjih političkih vlastodržaca. Ovog starozavjetnog sveca štuju  i Židovi i pravoslavci, a za nas katolike on je svetac vrlo zanimljiva života, svetac koji grmi i diže glas protiv svih nepravdi“, kazao je uz ostalo u propovijedi fra Stjepan Antolović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?