Kakvo je stanje kada govorimo o kapitalnim projektima OS BiH

U proračunu nema novca za turske dronove, važniji su protupožarni helikopteri za koje se čeka odluka

vojska bih
17.09.2024.
u 22:00

Izvori Večernjeg lista upućeni u tematiku navode kako se novac za tu namjenu vjerojatno neće odobriti niti su u stavkama proračuna za Oružane snage BiH predviđena sredstva za takvu namjenu

Tvrdnje koje je u javnost iznio ministar obrane Zukan Helez kako Ministarstvo obrane BiH dogovara isporuku bespilotne letjelice Bayraktar, poznatog turskog proizvođača bespilotnih letjelica Baykar, te kako je u pitanju šest letjelica, izazvale su brojne reakcije u javnosti, no upućeni tvrde kako prilikom komentara na takve najave treba biti oprezan, a poglavito uzimajući u obzir činjenicu da novac za bilo kakve dronove, pa tako ni za turske borbene, nije predviđen, piše Večernji list BiH.

Pitanje financiranja

Izvori Večernjeg lista upućeni u tematiku navode kako se novac za tu namjenu vjerojatno neće odobriti niti su u stavkama proračuna za Oružane snage BiH predviđena sredstva za takvu namjenu. Dodatno, drugi razlog zbog kojega se najava o dolasku borbenih dronova čini pomalo nevjerojatnom je činjenica da u formacijskom ustroju Oružanih snaga BiH, koji je još uvijek na snazi, nije predviđeno uvrštavanje borbenih bespilotnih letjelica. Tek se sada očekuje reforma ovog segmenta obrane te ostaje za vidjeti u kojem će smjeru ići. Nadalje, naši sugovornici upućuju i na činjenicu da se iz godine u godinu financijski plan ne ispunjava, odnosno ostaju neutrošena sredstva, a u prvom redu zbog određenih blokada, tako da je i to jedan od argumenata za tezu kako je teško očekivati da će Oružane snage BiH u svojem sastavu tako skoro imati borbene bespilotne letjelice. No, ono što bi Oružane snage mogle imati, a uzimajući u obzir posljedice klimatskih promjena, koje su posebno izražene kroz dugotrajna razdoblja suša koja pospješuju uvjete za razvoj katastrofalnih požara, su helikopteri specifično dizajnirani za gašenje. Trenutačno je u optjecaju jedna inicijativa koja bi uključivala nabavu jednog ili dva ovakva helikoptera, a koji bi bazu za djelovanje mogli imati na širem prostoru Mostara. Kako će ova inicijativa završiti te hoće li se ići u utrošak sredstava BiH ili će se tražiti neki oblik donacije, a možda čak i kombinacija navedenoga, ostaje za vidjeti.

Naši sugovornici imaju sve riječi hvale na pomoć Sjedinjenih Američkih Država, a čiji se helikopteri trenutačno koriste za tu namjenu i koji uspijevaju sanirati stanja na kriznim točkama, a posebno su se iskazali ove godine pomažući zemaljskim snagama diljem Bosne i Hercegovine.

Uz to, u okviru programa za izgradnju obrambenih kapaciteta za BiH planira se i ulaganje u zračnu medicinsku evakuaciju. Tako je jučer iz NATO stožera u Sarajevu potvrđeno kako će Velika Britanija s 1,1 milijun eura podržati inicijativu da sposobnost zračne medicinske evakuacije bude dostupna diljem BiH. Riječ je o podršci u okviru navedenog programa, a tom prilikom naglašeno je kako je Veleposlanstvo Velike Britanije u Sarajevu u bliskoj suradnji s NATO-om pokrenulo stratešku aktivnost na unaprjeđenju sposobnosti medicinske evakuacije zračnim putem Oružanih snaga BiH. Tim je povodom četvero vojnih zdravstvenih stručnjaka boravilo dva tjedna u BiH kako bi procijenilo stanje i preporučilo poboljšanja. Objasnili su kako, u suradnji s NATO-om i Uredom američkog Veleposlanstva za obrambenu suradnju, koji osigurava nove helikoptere i opremu za zračnu medicinsku evakuaciju, ovaj projekt odražava zajednički trud na modernizaciji i proširenju zdravstvene infrastrukture i infrastrukture za hitni medicinski odgovor Oružanih snaga BiH. NATO stožer u Sarajevu uputio je na činjenicu da sposobnost zračne medicinske evakuacije predstavlja iznimno značajnu zdravstvenu uslugu od koje će koristi imati svi građani BiH, a ona jača povjerenje u Oružane snage BiH i pokazuje dugoročno opredjeljenje Velike Britanije i Alijanse za sigurnost i stabilnost BiH.

Podrška NATO-a

Uska suradnja Oružanih snaga BiH i NATO saveza i u budućnosti će se pokazati ključnom kada je riječ o ulaganju u modernizaciju tehničko-tehnoloških kapaciteta, ali i u kontekstu osiguranja mira i stabilnosti, ne samo u BiH već i kada promatramo cjelokupne odnose na jugoistoku Europe. U tom je pogledu osobito značajan program izgradnje obrambenih kapaciteta BiH, ukupne vrijednosti veće od 32 milijuna eura, ali i dolazak 30 stručnjaka NATO-a, koji će u pojedinačnim oblastima potpomagati razvoj obrambenog sustava BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije