Prijedlog zakona o dopunama Zakona o PDV-u upućen u parlamentarnu proceduru

Ukidanje PDV-a na prvu nekretninu za sve koji nemaju riješeno stambeno pitanje

storyeditor/2024-09-25/stanovi.jpg
26.09.2024.
u 21:51

U vremenu astronomskih cijena kvadrata stana ovo bi svakako bila olakšica onima koji rješavaju stambeno pitanje

Brojni stanovnici Bosne i Hercegovine primorani su živjeti kao podstanari ili kod roditelja jer nemaju dovoljno novca ni uvjeta za kupnju stana ili kuće. I nije tu riječ samo o mladima već i o onima koji su prešli polovinu svog radnog vijeka. Bosnu i Hercegovinu napustilo je 36 posto građana, među ostalim i zbog nemogućnosti rješavanja stambenog pitanja, piše Večernji list BiH.

U najavi su konačno lijepe vijesti - ukidanje PDV-a na kupnju prve nekretnine. U vremenu astronomskih cijena kvadrata stana ovo bi svakako bila olakšica onima koji rješavaju stambeno pitanje. Prvobitno je inicijativa za oslobađanje plaćanja PDV-a na kupnju prve nekretnine stigla prije godinu dana od ministra financija i riznice BiH Srđana Amidžića. Tek nedavno Uprava za neizravno oporezivanje BiH dala je pozitivno mišljenje. - Pripremljen je prednacrt zakona za izmjene Zakona o PDV-u i dostavljen je Upravnom odboru UNO-a na daljnje odlučivanje. Njega moraju dalje podržati Vijeće ministara BiH i Parlament - kazala je za BHRT glasnogovornica UNO-a BiH Darjana Maglov.

Politička volja

Oslobađanje od PDV-a pri kupnji prve nekretnine odnosilo bi se na sve državljane koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Kako sada stvari stoje, inicijativu podržavaju vlasti na razini Bosne i Hercegovine. - Ovo neće vrijediti samo za mlade bračne parove ili bilo koju kategoriju, ovo vrijedi za svakog pojedinca koji živi u Bosni i Hercegovini i ima državljanstvo, a nema riješeno stambeno pitanje - napominje ministar financija i riznice BiH Srđan Amidžić. - Ovo bi bio poticaj za mlade, odlična mjera i mi ćemo je podržati, naravno - kazao je ministar prometa i veza Bosne i Hercegovine Edin Forto.

S obzirom na kompliciranost sustava, još ništa nije izvjesno, a ekonomske računice za građane itekako ima. - Oslobađanje od plaćanja PDV-a mjera je koja je, prije svega, usmjerena kao demografska, a ne ekonomska, vidjeli smo na primjeru Srbije. Cilj je pomoći, prije svega, mladim ljudima, a bi li država mogla iznijeti jednu ovakvu mjeru, mislim da bi, realno, mogla - smatra ekonomist Marko Đogo. Jasno je da će inicijativa proći ako bude isključivo političke volje da se stvar zakonski riješi. Ako ne, ostat će još jedno predizborno obećanje koje će vjerojatno biti ponovno aktualno za neki idući izborni ciklus. Osigurati krov nad glavom odavno se poistovjećuje sa Sizifovim poslom, posebno posljednjih godina. BiH je napustilo 36% građana, mahom mladih, među ostalim i zbog toga. “Ja živim s roditeljima”, kaže jedan građanin Sarajeva, a na pitanje ima li uvjete kupiti vlastiti stan, odgovara: “Trenutačno ne, nezaposlen sam.” Da nisu krov nad glavom osigurali prije, teško bi to mogli sada, stava su stariji. “Po ovim cijenama koje vidim, to je prilično težak posao za bilo koga, pogotovo naše mlade”, kaže stariji sugovornik.

Odredbe zakona

Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, radi razmatranja i usvajanja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovini, upućen je u parlamentarnu proceduru. Zakon predviđa povrat PDV-a za kupnju prvog stana, a na to bi, ako bude izglasan, pravo imala punoljetna fizička osoba koja je državljanin Bosne i Hercegovine sa stalnim mjestom prebivališta u Bosni i Hercegovini. Stanom u smislu ovog zakona smatra se stambeni objekt i/ili ekonomski djeljiva cjelina u okviru objekata na teritoriju Bosne i Hercegovine koji su namijenjeni za stanovanje. Potvrde kojima se dokazuje ispunjenost navedenog uvjeta izdaju nadležna tijela u BiH. Ako se naknadnim provjerama UNO-a ili nadležnog tijela utvrdi postupanje suprotno odredbama članka, UNO će izvršiti naknadni obračun i naplatu PDV-a.

Propise kojima će se bliže regulirati uvjeti i način povrata PDV-a donosi Upravni odbor UNO-a. Prijedlog zakona kaže i da će se za okončane i time registrirane kupoprodaje stana kod nadležnih registrara izvršenih prije stupanja na snagu ovog zakona primjenjivati odredbe zakona koji je bio na snazi do tog trenutka. Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost zasniva se na načelima zakonitosti, hitnosti, društvene odgovornosti, solidarnosti i pravičnosti. Ovaj vid porezne olakšice vodi padu javnih prihoda s jedne strane, ali istodobno je praksa pokazala da uslijed rasta potražnje i gospodarske aktivnosti sektora građevine i svih povezanih sektora dolazi do kompenziranja pada javnih prihoda. No, iako ne spore važnost ove porezne olakšice, mnogima je sporan tajming. - Radi se apsolutno o predizbornom, populističkom spinu, namijenjenom lokalnim izborima. S druge strane mi je problematična argumentacija samog ministra koji je naveo da se ovime želi spriječiti pad potražnje za nekretninama. Tko god zna osnove ekonomije, to znači da će rastom potražnje ponovno rasti cijene - kazao je za N1 Damir Bećirović, ekonomski stručnjak. Bećiroviću zakon djeluje jako teško provediv. Najprije jer će se, po svemu sudeći, raditi o povratu PDV-a, što je komplicirano i zahtijeva proceduru izmjena zakona koje se tiču povrata poreza. Zatim, što ovim rješenjem nisu obuhvaćene već prometovane nekretnine, odnosno stariji stanovi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije