zimsko računanje vremena

Uskoro pomjeramo kazaljke na satu: Donosimo sve važne informacije o promjeni vremena

sat, Zimsko računanje vremena
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
02.10.2024.
u 07:59

U 2024. godine datum pomjeranja kazaljki pada u noći sa subote 26. na nedjelju 27. listopada

Uskoro nas očekuje prelazak s ljetnog na zimsko računanje vremena i pomjeranje kazaljki na satu. Donosimo važne informacije o promjeni vremena u 2024. godini.

Kada pomjeramo sat?

Promjena na zimsko računanje vremena, također poznato kao standardno vrijeme, događa se svake godine posljednje nedjelje u listopadu. U 2024. godine ovaj datum pada u noći sa subote 26. na nedjelju 27. listopada. Ovog dana, svi sati će biti vraćeni za jedan sat unatrag u 3:00 sata ujutro. To znači da će ponovno biti 2:00 ujutro i da ćete dobiti dodatni sat sna.

Ide li sat naprijed ili natrag?

Pitanje koje si mnogi ljudi postavljaju svake godine. Prilikom prelaska na zimsko računanje vremena, sat se vraća jedan sat unatrag. To znači da sada „vraćate“ sat koji ste „izgubili“ kada ste u proljeće prešli na ljetno računanje vremena. Tijekom ljetnog računanja vremena, sat se pomjera za jedan sat unaprijed – tako da gubite jedan sat te noći. Kada pređete na zimsko računanje vremena, vraćate se na sat, što također znači da možete spavati sat duže te noći, prenosi Depo.

Razlika između ljetnog i zimskog računanja vremena

Zimsko vrijeme, također poznato kao standardno vrijeme, odgovara srednjoeuropskom vremenu (CET), koje je jedan sat ispred univerzalnog vremena (UTC+1). U ljetnom vremenu, međutim, sati se pomjeraju za jedan sat unaprijed, tako da važi srednjoeuropsko ljetno vrijeme (CEST), koje je dva sata ispred univerzalnog vremena (UTC+2).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije