Studija koja je uključivala 60 tisuća osoba otkrila je kako kod osobe koje prebrzo pojedu hranu postoji veći rizik da postanu pretile.
Rizik od postizanja prekomjerne debljine manji je za 42 posto kod onih koji hranu jedu sporije, otkriva istraživanje objavljeno u časopisu BMJ Open. Također, ako večerate najmanje dva sata prije spavanja smanjujete rizik od debljanja za 10 posto.
Stručnjaci vjeruju da lagano žvakanje, uživanje u svakom zalogaju te uzimanje vremena tijekom obroka mogu biti uspješna strategija za gubitak težine budući da je mozgu potrebno oko 20 minuta da dobije informaciju od želuca da je pun. Tako oni koji brzo jedu nastavljaju konzumirati hranu iako su već uzeli dovoljno.
Znanstvenici japanskog sveučilišta Kyushu napisali su kako kombinacija brzog jedenja i prejedanja pridonose povećanju težine.
- Nasuprot tome, polagano konzumiranje hrane može pomoći povećanju osjećaja sitosti prije nego što se pojede pretjerana količina hrane - stoji u izvješću. Znanstvenici su otkrili da oni koji brzo jedu imaju veći struk za 0,62 centimetra od onih koji jedu sporo.
- Intervencije usmjerene na smanjenje brzine jedenja mogu biti učinkovite u sprječavanu pretilosti i smanjenju povezanih zdravstvenih rizika - stoji u istraživanju. Također navode kako preskakanje doručka neće dovesti do smanjenja težine.
Upozoravaju i kako se metabolizam usporava do kraja dana što znači da se kalorije kasnih obroka neće spaliti.