Nema ništa bolje od mirisa pečenog pileta koje se širi kuhinjom, pogotovo kada znate da će svaka kriška biti savršeno sočna iznutra, a kožica hrskava i zlatno pečena. Ovo je jedno od onih jela koje svi volimo – jednostavno, domaće, a opet toliko ukusno. Ipak, postoji nekoliko trikova koji jamče da će pile ispasti savršeno, baš svaki put.
1. Korak: Priprema i mariniranje
Prvi korak prema savršenom pečenom piletu započinje pravilnom pripremom. Izvadite pile iz hladnjaka barem 30 minuta prije pečenja kako bi meso doseglo sobnu temperaturu. Ovo je važno jer pile, koje je pečeno ravnomjerno od početka, daje bolje rezultate – ravnomjerno sočno meso, bez prekuhanih dijelova. Najprije uklonite sve iznutrice i perje pa operite piletinu pod hladnom vodom.
Jedna od najvažnijih faza je mariniranje, koje ne samo što dodaje okuse već pomaže i u očuvanju sočnosti mesa. Marinadu možete pripremiti vrlo jednostavno: pomiješajte maslinovo ulje, sol, papar, malo limunovog soka i omiljene začine – recimo ružmarin, majčinu dušicu i malo limuna. Pile ostavite u marinadi barem jedan sat, a idealno bi bilo da ga marinirate preko noći u hladnjaku.
Kada je pile marinirano i spremno za pečenje, važno je osušiti ga papirnatim ručnikom kako bi kožica postala što hrskavija. Također, ako želite da začini dodatno prožmu meso, nježno podignite kožicu na prsima pileta i utrljajte začine direktno ispod nje.
2. Korak: Pečenje
Pečenje pileta zahtijeva kontrolu temperature i vrijeme. Kad je pile spremno za pećnicu, zagrijte je na 200°C. Poanta je u tome da pile prvo „udari“ jača vrućina kako bi se kožica odmah počela hrskati. Nakon 20-ak minuta, smanjite temperaturu na 180°C i pecite dalje dok unutrašnjost ne dosegne 75°C – meso će ostati sočno, a kožica hrskava. Dok se pile peče, povremeno ga prelijte sokom od pečenja kako bi ostalo sočno. Preporučuje se pile peći 20 minuta po kilogramu mesa. Dakle, ako je piletina teška 2 kg, trebala bi se peći oko 40 minuta.
3. Korak: Odmaranje pileta
Provjerite je li pile gotovo tako da umetnete termometar za meso u najdeblji dio pileta. Jedan od često zanemarenih, a vrlo važnih koraka je „odmaranje“ pileta nakon pečenja. Kada pile izvadite iz pećnice, nemojte ga odmah rezati. Umjesto toga, pokrijte ga aluminijskom folijom i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. Ovo vrijeme omogućuje da se sokovi unutar mesa ravnomjerno rasporede, čime ono postaje još sočnije.
4. Korak: Savršen prilog
Sada kada imate idealno pečeno pile, pravi je trenutak da mu dodate savršen prilog – mlince, tradicionalno jelo iz Zagorja od običnog brašna, vode i soli. Ako želite iskusiti pravu čaroliju domaće kuhinje, mlinci se mogu jednostavno pripremiti i kod kuće, po starom zagorskom receptu koji se prenosi s generacije na generaciju. Za početak, prosijte oko pola kilograma oštrog brašna u posudu, uz dodatak dvije do tri žlice glatkog brašna kako bi tijesto bilo što mekše. Dodajte do dvije žličice soli i postupno dolijevajte šalicu hladne vode, miješajući dok ne dobijete glatko i podatno tijesto. Tijesto ne smije biti tvrdo niti ljepljivo. Po želji možete dodati malo ulja ili masti kako bi se tijesto lakše mijesilo.
Kada je tijesto gotovo, oblikujte ga u kuglu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odmara oko pola sata, nakon čega ga podijelite na nekoliko jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od jedan do dva milimetra. Ne morate brinuti o savršenom obliku – mlinci će ionako biti trgani prije nego što ih poslužite. Tradicionalno, mlinci su se pekli na peći na drva, ali danas je većini dostupnija pećnica ili tava. Ako ih pečete u pećnici, ugrijte je na 200°C i stavite tijesto na obrnuti lim za pečenje, koji također treba biti vruć. Pecite ih nekoliko minuta sa svake strane dok ne dobiju brončanu boju. Pečene mlince odložite na čistu kuhinjsku krpu da se dobro ohlade jer moraju biti suhi i tvrdi prije pečenja. Ako ih ne planirate odmah iskoristiti, pohranite ih u platnenu vrećicu na suho mjesto. Nakon nekoliko dana, bit će potpuno osušeni i spremni za čuvanje u odgovarajućoj posudi ili običnoj vrećici.
Prilikom spremanja najprije ih je potrebno namočiti u vrućoj vodi kako bi omekšali, a zatim se preliju sokom od pečenja pileta. Kada jednom omekšaju, mlinci se mogu dodatno zapeći s masnoćom od pileta u pećnici ili na tavi, što im daje dodatnu hrskavost.
Kada jednom napravite domaće mlince, shvatit ćete zašto su oni omiljeni prilog u mnogim domaćinstvima. Ako ipak radije kupujete gotove, a želite probati najhrskavije, domaće mlince napravljene po tradicionalnoj recepturi, možete ih pronaći u Lidlovom asortimanu Okusi zavičaja.