Domaći kruh je najbolji kruh. A možda najbolje kod pripreme kruha je miris u kuhinji tijekom pečenja. Postoje različiti recepti kako napraviti domaći kruh, donosimo vam recept u kojem možete kombinirati različite vrste brašna. Napravite najbolju kombinaciju brašna prema svom ukusu i ispecite najbolji domaći kruh.
Kruh od miješanog brašna
Kruh se vrlo jednostavno priprema, a ako imate vremena ostavite tijesto u hladnjaku na minimalno 12 sati i dobit ćete kruh koji će vas oduševiti.
Sastojci:
- 45 dkg brašna – kombinacija brašna prema želji
- 2 žličice suhog kvasca
- 2 žličice soli
- 360 ml vode
Priprema:
1. Pomiješajte brašno, kvasac i sol. Ulijte vodu i lagano promiješajte. Tijesto će biti suho, ali nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto.
2. Stavite ga u zdjelu i držite na sobnoj temperaturu oko 2-3 sata da se podigne. Tijesto će se udvostručiti.
3. Ako imate vremena ostavite dignuto tijesto u hladnjaku najmanje 12 sati i najviše 3 dana. Pripremite lim za pečenje, hladno tijesto stavite na pobrašnjenu radnu površinu.
4. Oštrim nožem prerežite tijesto na pola. Oblikujte kruh i stavite tijesto u lim za pečenje. Pecite na kruh na 220°C oko 45 minuta dok korica ne porumeni.
5. Izvadite kruh iz pećnice i ostavite da se ohladi barem 5 minuta prije rezanja i posluživanja.
6. Domaći kruh od miješanog brašna čuvajte na sobnoj temperaturi do 5 dana, a u hladnjaku do 10 dana.
Pečeni kruh možete zamrznuti, ali možete zamrznuti i tijesto za kruh. Zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u posudu za zamrzavanje. Prije pečenja ostavite ga u hladnjaku preko noći ili 2-3 sata na sobnoj temperaturi da se otopi.