nakon ljetnih vrućina

Već počele rezervacije za jesenska putovanja, pa i Novu godinu

putovanje, putnik
Ilustracija
14.09.2024.
u 19:00

Velike ljetne gužve i nesnosne vrućine zamijenjene su manjim brojem turista i ugodnim temperaturama

Jesen je idealno vrijeme za putovanje po Europi, velike ljetne gužve i nesnosne vrućine zamijenjene su manjim brojem turista i ugodnim temperaturama. Osim toga, smještaj je povoljniji, nema dugih redova na popularnim atrakcijama i lakše je dobiti rezervacije u restoranima, a sve to privlači sve veći broj zaljubljenika u putovanja, piše Večernji list BiH.

No, nije to ništa čudno jer su brojna ranija istraživanja pokazala da nas putovanja čine sretnijima, zdravijima, kreativnijima, emocionalno stabilnijima i tolerantnijima. Također, planiranje vikend-putovanja ili produženog godišnjeg odmora u neku stranu zemlju ima višestruko pozitivan učinak na naše tijelo i um.

Popularne destinacije

No, budući da smo u rujnu, mjesecu u kojem se, uz ostalo, i financijski oporavljamo od ljetovanja i priprema za početak nove školske godine, provjerili smo u agencijama putuje li se uopće sada te koje su destinacije tražene. - Kada je riječ o ljetovanjima, aranžmani se već lagano privode kraju. Za Tunis smo zatvorili prodaju, ima još jedan let, ali on je već odavno rasprodan. Tunis se ove godine jako dobro prodavao i on je definitivno bio najekonomičniji. U ovom i idućem mjesecu što se tiče ljetovanja imamo još Egipat, koji je posljednjih godina sve popularniji, kao i Antalyju. Sve tri navedene destinacije, kada govorimo o ljetovanju, bile su jako tražene i popularne, priča nam Marko Klještan, djelatnik agencije Solazur i Buena Vista. Koje su destinacije najtraženije kada prođe sezona ljetovanja, pitali smo ga. - Kada se završi ljetna sezona, uglavnom se biraju uvijek popularne europske destinacije poput Pariza, Beča, Budimpešte, Praga, Milana, Istanbula… Za neke od ovih destinacija imamo avionske aranžmane, a za neke autobusne i moram priznati da se i jedni i drugi jako dobro prodaju. Putovanja busom se, inače, uvijek nekako polako prodaju, dok se avionska putovanja popune i po mjesec dana prije samoga polaska.

Istanbul je posljednjih godina jako popularan, tako da mi svaki tjedan imamo po jednu skupinu koja odlazi tamo. Maldivi i Dubai su u posljednje vrijeme također jako popularni i traženi i na te destinacije se putuje od rujna do kraja ožujka ili početka travnja. Također, ove godine ponovno imamo u ponudi Kubu. Nakon prošlogodišnje realizacije putovanja, kada je putovalo 25 osoba na tu destinaciju, i njihova oduševljenja, odlučili smo i ove godine Kubu staviti u ponudu. Jedna od destinacija koja je nova kod nas je Uzbekistan, koji se nalazi u srcu središnje Azije, i već na prvu je privukao ljubitelje putovanja i počele su se nizati rezervacije - objašnjava Klještan. Kako je dodao, već sada lagano izbacuju i adventska putovanja. - Lani smo imali Zagreb i Budimpeštu, gradove koji su inače vrlo popularni u tom vremenu, tako da i ove godine imamo u planu realizirati putovanja upravo u ta dva grada. I, naravno, kako se bližimo kraju godine, već smo počeli izbacivati ponudu za doček Nove godine i već sada se počinje s ranim rezervacijama te vjerujemo da će se, tradicionalno, dobro prodavati.

Pitali smo ga i jesu li cijene rasle i koliko. - Da, svake godine imamo promjenu cijena naviše. Kako poskupljuje sve, tako poskupljuju i putovanja, a u posljednje dvije godine poskupjela su za 20 do 30 posto. Odbijaju li više cijene ljubitelje putovanja, pitali smo ga. - Ne, vidite, mi gotovo stalno imamo nove rezervacije. Cijene jesu više, ali klijenti se prilagođavaju, svjesni su da sve poskupljuje, pa i putovanja, tako da nema pretjeranih odstupanja. Ako gledamo cijene ove godine, definitivno je najviše poskupjela Turska. Za ljetovanje tamo bilo je potrebno 1600 - 1700 maraka po osobi, dok se nekada moglo putovati po cijeni od 1300 do 1400 KM. No, kažem, bez obzira na promjenu cijena, ljudi i dalje žele putovati, otkrivati i upoznavati nove destinacije - zaključio je Klještan u razgovoru za Večernji list.

Destinacije

Provjerili smo i kako se kreću cijene za određena putovanja koja se mogu pronaći u agencijama. Ako želite putovati u Pariz, glavni i najveći grad Francuske, smješten na obalama rijeke Seine u sjevernoj Francuskoj, u listopadu šestodnevno putovanje platit ćete oko 600 KM. To je cijena za putovanje autobusom, dok će oni koji budu željeli putovati avionom pet dana platiti oko 1350 KM.

Trodnevno putovanje u Beč možete realizirati po cijeni od oko 200 KM, jednako toliko vam je potrebno i za Budimpeštu. Prag se smatra jednim od najljepših europskih gradova. Često ga nazivaju zlatnim gradom zbog bogate povijesti i laskave titule stjecišta kulturne elite, a za četiri dana boravka u tom gradu potrebno vam je oko 300 KM, dok će vam za četiri dana obilaska Verone, Venecije i Padove trebati oko 250 KM.

Za šest dana, koliko je planirano za obilazak Milana i Azurne obale, potrebno vam je oko 430 KM. Ako pak želite putovati za Novu godinu, pet dana u Istanbulu platit ćete oko 1000 KM, za šest dana, koliko traje putovanje u Milano, možete je dočekati po cijeni od oko 480 KM, Veneciji oko 300 KM, šest dana u Dubaiju oko 2600 KM…

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?