NJEMAČKI AUTOKLUB ADAC

Većina vozača u Njemačkoj bi pala na ispitu, nitko nije znao odgovor na ovo pitanje

03.10.2024.
u 14:36

Samo dva posto njemačkih vozača bi moglo ponovo da položi teoretski vozački ispit - ostali su pali. Da li biste Vi mogli ponovo li položiti test? Prošle godine se na njemačkim cestama dogodilo 2.500.000 nesreća, od kojih je 2.839 bilo sa smrtnim ishodom. Možda niste baš tako sigurni na putu kao što to mislite? Ili biste ponovo položili teoretski vozački ispit? Njemački autoklub ADAC ima šokantan odgovor: šanse su prilično male. Anketa među vlasnicima vozačkih dozvola pokazala je da bi većina njemačkih vozača pali na ispitu.

ADAC je ispitao skoro 3.500 vlasnika vozačkih dozvola, od kojih neki imaju desetljeće vozačkog iskustva. Samo dva posto njih uspjelo je točno odgovoriti na većinu pitanja na teoretskom vozačkom ispitu. Ovo je alarmantan rezultat s obzirom da su ti ljudi svaki dan za volanom, piše Focus. Više od dvije trećine ispitanih vozi više od 20 godina, od čega polovina redovno više od 200 puta godišnje. Ali rezultati govore sami za sebe: samo nekolicina je ponovo mogla položiti teoretski vozački ispit. Nije dovoljno znati pola odgovora. Da bi kandidat prošao, najmanje 80 posto pitanja moralo bi biti točno odgovoreno. Ali da li je to dovoljno za sigurnu vožnju? Nažalost, broj prometnih nesreća govori sam za sebe.

Zanimljivo je da su na pitanja o rastojanju između vozila i nivou alkohola u krvi testirani vozači odgovarali prilično točno. Ali što je sa kompliciranijim temama? Pokazalo se da su zahtjevnija pitanja, poput prestrojavanja na komplicirane raskrsnicama i stražnjih svjetala za maglu, izazvala saplitanje većine sudionika - samo 25 posto je imalo točan odgovor. Gotovo nitko nije mogao točno odgovoriti na ovo jedno pitanje: Koja vozila podliježu zahtjevima za posjedovanje markica na šajbi u gradskoj ekološkoj zoni? Ovdje možete ukratko sami pokušati odgovoriti na pitanje. Rješenje slijedi u nastavku.

a) Benzinski motor

b) Dizel motor

c) Elektromotor

Možda sada razmišljate o tome koliko je zapravo dobro vaše poznavanje prometnih pravila? Je li to bilo prije nekog vremena od vašeg posljednjeg teoretskog vozačkog ispita? Tada bi možda čak bilo vrijedno da se osvrnemo na jedno ili dva pravila. Inače, odgovor na pitanje glasi: Sva tri vozila podliježu obaveznom označavanju. Jeste li to znali?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije