SEZONA GRIPE I PREHLADE

Više od 1400 slučajeva akutnih respiratornih infekcija samo u jednoj županiji

18.10.2024.
u 11:37

Zeničko-dobojska županija naručila je 4000 cjepiva protiv sezonske gripe za stanovništvo te 982 za zdravstvene radnike te županije - izjavio je za Fenu županijski epidemiolog Alis Kozica iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ). -Očekujemo do kraja ovog ili početkom narednog mjeseca da dobijemo cjepiva, koja će biti distribuirana u domove zdravlja. Pozivano kronične bolesnike, ali i mlade te sve koji su zainteresirani da se cijepe, jer su cjepiva sigurna i pouzdana - kazao je Kozica.

Napominje da su prošle godine dobili 3120 cjepiva za stanovništvo. INZ svake godine, počev od 40. tjedna, vrši monitoring sezonske gripe za područje ZDŽ-a. - Prvoga tjedna bilo je registrirano 640 slučajeva akutnih respiratornih infekcija – sezonskih respiratornih infekcija koje se javljaju u isto vrijeme kao i gripa (ARI), 50 oboljenja koja po simptomima odgovaraju gripi (ILI), dok nije bilo evidentirano teških oboljenja pluća koja se mogu vezati za gripu (SARI). Prošlog, 41. tjedna registrirano je 765 slučajeva ARI, 25 ILI, dok ponovno nije bilo slučajeva SARI. To znači da je u prva da tjedna registrirano više od 1400 slučajeva akutnih respiratornih infekcija - kazao je Kozica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije