statistika mirovinskog osiguranja otkrila

Više od 1,3 milijuna umirovljenika u Njemačkoj radi dodatni posao – evo zašto najviše

čistačica
Slavko Midzor/PIXSELL
06.08.2024.
u 18:40

Mnogi ljudi u Njemačkoj nastavljaju raditi čak i kada su službeno umirovljeni. Neki jer s mirovinom ne mogu spojiti kraj s krajem, a drugi jer su usamljeni i trebaju “kontakt s drugim ljudima”

Više od 1,3 milijuna od 18,6 milijuna starosnih umirovljenika u Njemačkoj danas radi dodatan posao.

To proizlazi iz odgovora savezne vlade na zahtjev zastupnika stranke Ljevice u Bundestagu, o čemu izvještava medijska grupa Ippen, prenosi Fenix-magazin.

Odgovor proizlazi iz statistike njemačkog mirovinskog osiguranja, prenosis Njemačka novinaks agencija dpa.

Sukladno tome, na dan 31. prosinca 2022. velik dio (oko 1 milijun) onih koji su zaradili nešto uz mirovinu dodatno je radilo tzv. mini-job.

Dobrih 300.000 starosnih umirovljenika bilo je više nego marginalno zaposleno.

Zastupnik Ljevice Matthias W. Birkwald nazvao je “nepodnošljivim da su mirovine u Njemačkoj u prosjeku tako niske da mnogi umirovljenici ovise o nastavku rada”.

U odgovoru na sličan zahtjev AfD-a u srpnju, savezna vlada također se pozvala na izvješće Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja (IAB).

Tada je također istaknuto kako je „kontakt s drugim ljudima važan razlog za rad u starijoj dobi“.

Znatno su se rjeđe spominjali financijski motivi.

-Nakon najmanje 35 godina radnog staža, starosni umirovljenici u Njemačkoj 2022. godine dobili su prosječnu mirovinu od gotovo 1.400 eura, iznosi se u podacima njemačkog Zavoda za mirovinsko osiguranje. Visina je uvijek individualna i ovisi o primanjima tijekom radnog vijeka i pripadajućim uplatama u mirovinski fond.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije