Vitamin D iznimno je važan za ljudski organizam. Jedna od najvažniji funkcija mu je održavanje ravnoteže kalcija u organizmu, ali je bitan i za imunološki sustav te izlučivanje inzulina.
Vitamin D, osim toga, snizuje razinu lošeg kolesterola, pomaže u zaštiti od šećerne bolesti i oboljenja srca, ublažava bol povezanu s fibromialgijom, štiti od senilne makularne degeneracije oka, ublažava simptome psorijaze, poboljšava mušku plodnost, snizuje rizik od karijesa, raka debelog crijeva, zloćudnog oblika raka kože melanoma, agresivnog raka dojke, rahitisa, osteoporoze i depresije. Svima je poznato kako se najveći izvor ovoga vitamina nalazi u suncu, odnosno sunčevim zrakama. Stručnjaci preporučuju između 400 i 800 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D dnevno kako bi se zadovoljile potrebe organizma. Osim sintetiziranja vitamina D pomoću sunca (potrebno je 20-ak minuta dnevno izlaganja suncu kako bi se zadovoljile potrebe organizma), vitamin D može se u organizam unijeti i putem brojnih namirnica.
Mi vam donosimo popis namirnica koje imaju najviše vitamina D u sebi.
Losos, tuna i sardine
Obje ribe pune su vitamina D, a oni koji si ne mogu priuštiti losos uvijek mogu izabrati konzerviranu tunu jer jedna konzerva te plave ribe sadrži trećinu potrebnog dnevnog unosa ovog vitamina. Dvije sardine pak sadrže 13 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina D.
Mlijeko i mliječni proizvodi
Iako svi pomisle samo na kalcij kada se spomenu ove namirnice, mlijeko i mliječni proizvodi puni su vitamina D. Naravno, što mlijeko ima veći postotak masnoće, to ima i više vitamina D.
Jaja
Svima je poznato kako su jaja odličan izvor proteina, ali sada znate da bi ih trebali jesti i zbog vitamina D koji se nalazi u žumanjcima.
Gljive
Iako vitamina D nema puno u biljnom svijetu, gljive su izuzetak jer su one bogate njime.
Goveđa jetrica
85 grama goveđih jetrica sadrži 50UI vitamina D.