podrška projektima pravedne tranzicije u fbih

Vlada FBiH: Formirana Interresorna ministarska komisija

12.09.2024.
u 14:53

Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela je Rješenje kojim se formira stalna Interresorna ministarska komisija - Upravljački odbor Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za podršku projektima pravedne tranzicije u Federaciji BiH.

Komisiju čine premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, koji je predsjedatelj, zatim federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, kao zamjenik predsjedatelja, a članovi su federalni dopremijer i ministar financija Toni Kraljević, federalni dopremijer i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, kao i federalni ministri okoliša i turizma Nasiha Pozder, prometa i komunikacija Andrijana Katić, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić, rada i socijalne politike Adnan Delić, prostornog uređenja Željko Nedić, trgovine Amir Hasičević, te uime Ureda premijera FBiH Arijana Huseinović-Ajanović, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vladinim rješenjem, između ostalog, precizirano je da ovo tijelo maksimalno doprinosi i djeluje na ostvarenju zajedničkih ciljeva, potreba i pravaca putem predlaganja aktivnosti iz vlastite nadležnosti za izradu projekata pravedne tranzicije u FBiH.

Zadaća Komisije je i da prati pripremu i izradu strateških dokumenata vezanih uz pravednu tranziciju energetskog sektora u FBiH, te doprinosi aktivnostima iz stvarne nadležnosti ministra na pripremi i zatvaranju rudnika u FBiH, kao i da svojim aktivnostima doprinosi iznalaženju financijskih sredstava potrebnih za pravednu tranziciju energetskog sektora u FBiH.

Obrazloženo je da je imenovanje ove komisije neophodno kako bi se pružila institucionalna podrška pripremi strateškog dokumenta, te projektima pravedne tranzicije u FBiH. Također, istaknuto je da pravedna tranzicija u regijama i lokalnim zajednicama koje su razvoj gospodarstva i zaposlenost bazirale na proizvodnji uglja predstavlja interdisciplinarni proces koji uključuje brojne aktere od rudnika, „Elektroprivrede BiH“, agencije i uprave lokalne zajednice, županijske, federalne organe uprave, te institucije nadležne za pojedinačne oblasti.

Napominje se da je, u skladu sa međunarodnim obavezama naša zemlja preuzela obavezu usklađivanja sa Zelenim planom Europske unije, a koji uključuje i smanjenje emisija CO2, te provođenje aktivnosti u pravcu ostvarivanja ugljično neutralnog kontinenta do 2050. godine. Navedeno je da je zelena tranzicija ili dekarbonizacija suštinski dugoročan proces i praktično znači postpuno i konačno smanjenje korištenja uglja u proizvodnji energije, što je veoma kompleksan proces i zahtjeva plansku pripremu.

Kao jedan od strateških ciljeva Vlade Federacije BiH istaknuto je uspostavljanje transparentnog i pravednog procesa tranzicije energetskog sektora. To zahtjeva i izradu strateških dokumenata sa zacrtanim ciljevima za razvoj energetskog sektora FBiH u ovom dugogodišnjem prijelazu, zatim planski razvoj kapaciteta obnovljivih izvora energije, te plansko smanjenje i potpuno zatvaranje blokova termoelektrana koje koriste fosilna goriva kao energent.

Također, ističe se da su strateški dokumenti koji utvrđuju put tranzicije energetskog sektora i pravedne tranzicije zbrinjavanja radnika, kao i plansko osmišljavanje razvoja lokalnih zajednica i regija koje su svoj razvoj zasnivale na proizvodnji uglja, dva usko povezana nacionalna dokumenta čija realizacija mora biti usklađena i koordinirana od svih aktera.

S tim u vezi, u obrazloženju je naglašeno i da je primarna uloga Interresorne ministarske komisije - Upravljačkog odbora definiranje aktivnosti i odgovornosti različitih resora u provođenju strateških dokumenata, programa i politika vezanih uz proces pravedne tranzicije na prostoru Federacije BiH, te koordinacija između nadležnih federalnih i županijskih ministarstava, kao i lokalnih organa vlasti i javnih kompanija uključenih u proces tranzicije.

Rješenjem je propisano da je u obavezi članova Interresorne ministarske komisije da prikupljaju relevantne informacije s ciljem realizacije definiranih zadataka, a svi organi uprave iz kojih su imenovani članovi ove komisije dužni su po zahtjevu ustupati tražene informacije potrebne za ispunjenje zadataka, navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije