Nema rješenja

Vlada odbila prijedlog zakona o konverziji kredita u ‘švicarcima’

09.04.2016.
u 07:00

Vlada FBiH nije prihvatila prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke (KM), koji su podnijeli zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Primjena predloženih rješenja, smatra Vlada, imala bi za posljedicu stvaranje pravne nesigurnosti u zemlji zbog retroaktivnih elemenata u ovom zakonu.

Dovedeno u pitanje

Između ostalog, u pitanje bi bila dovedena ravnopravnost korisnika kredita s valutnom klauzulom u eurima koji su u praksi imali čak i dvostruko veće kamatne stope od kredita odobrenih s valutnom klauzulom CHF. - Zakon je, čini mi se, osnovni problem što se vraća unatrag. Ni jedno zakonsko rješenje ne može stvarati pravnu nesigurnost i to je jedan od razloga što nismo mogli podržati taj zakon. Drugi razlog je što se opet vraćamo na onaj dio da je to odnos klijenta i banke, a poučeni smo aktivnostima u RS gdje vidimo da se vraća komercijalno obligacijski odnos. Pozvali smo banku da po istom principu pokuša riješiti problem. To je jedno jako teško i pojedinačno i obiteljsko pitanje. Tu su i tragični slučajevi, tako da vrlo oprezno treba prići problemu, kazala je za N1 federalna ministrica financija Jelka Milićević. Primjenom ovakvog zakona federalni proračun bi bio izložen riziku i mogućem deficitu u slučaju osporavanja banke zbog predloženih zakonskih rješenja i traženja nadoknade štete. Također, postoji rizik od ugrožavanja financijske stabilnosti i poslovanja banke, što posljedično može dovesti u pitanje sigurnost njezinih deponenata i drugih povjeritelja banke. Iz Vlade FBiH ističu da ovu problematiku treba zasnivati na dobrovoljnom rješavanju na relaciji banka - komitent, primjerice konverzijom postojećih kredita u valutnoj klauzuli CHF u kredite s valutnom klauzulom u eure ili KM. Također, navedeno je da predmetom dobrovoljnog rješavanja trebaju biti komitenti (isključivo fizičke osobe) kojima odobreni iznosi kredita ne prelaze 150.000 KM u skladu sa Zakonom o zaštiti korisnika financijskih usluga, odnosno fizičke osobe koje su koristile kredite za rješavanje stambenog pitanja.

Zahtjevi za konverziju

Rješavanje problema trebalo bi se odnositi samo na postojeće kreditne partije fizičkih osoba, a ne, kako je to predloženo ovim zakonom, na osobe koje su na neki način riješile ovo pitanje i na one koji su te kredite koristili u poslovne svrhe. Ponuđena rješenja trebalo bi temeljiti i na pružanju olakšica komitentima, kao što su reprogram duga ili otpis dijela kamate.

Kažimo i to kako je zahtjev za konverziju kredita u švicarskom franku podnijelo 546 korisnika kredita u Republici Srpskoj od njih oko 2500. Riječ je o rješenju koje podrazumijeva smanjenje iznosa kreditnih obveza za 30 posto uz konverziju u domaću valutu po trenutačnom tečaju, fiksnu kamatnu stopu novog kredita od 5,99 posto, dodatne olakšice smanjenja iznosa kreditnih obveza za 50 posto, a koja će se osigurati za 25 posto klijenata s najnižim mjesečnim primanjima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije